Ovo su najbolje zemlje za penzionisanje

Dodajte komentar

Godine 1881. Otto von Bismarck je predložio radikalnu ideju: osobama starijim od 70 godina bi se davale državne penzije, ohrabrujući ih da prestanu da rade.

Ovaj model je od tada masovno usvojen i većina zemalja sada ima starosnu granicu za odlazak u penziju , nakon koje radnici mogu tražiti beneficije isplaćene kroz godine svog rada.

Međutim, moderna penzija je mnogo više od  finansija. Kompanija za upravljanje bogatstvom Natixis analizirala je 44 zemlje u četiri glavne kategorije koje utiču na sposobnost njihovih stanovnika da se dobro penzionišu u Globalnom indeksu penzionisanja 2023 . Svaka kategorija ima podindekse iz kojih su rangirani prosječni rezultati od 100 za kreiranje ove rang liste.

Kategorije su:

  • Zdravlje: potrošnja po glavi stanovnika na zdravstvenu zaštitu, očekivani životni vijek i neosigurane zdravstvene troškove.
  • Kvalitet života: stepen sreće, voda, kvalitet vazduha, životna sredina i biodiverzitet.
  • Materijalno blagostanje: prihod po glavi stanovnika, jednakost prihoda i nivo zaposlenosti.
  • Finansije za penzionisanje: državni dug, starosna zavisnost, kamatne stope, inflacija, upravljanje, porezi i nenaplativi krediti banaka.

Dakle, s obzirom da se očekuje da će jedna trećina svijeta imati 65 i više godina do 2050. godine, kako se zemlje međusobno bore kada je u pitanju stvaranje okruženja podrške za odlazak u penziju?

Od analiziranih zemalja za najbolje uslove penzionisanja, evo 10 najboljih.

Norveška se nalazi na prvom mjestu kao najbolja zemlja za penzionisanje u ovoj studiji, čemu pomažu najbolji rezultati u zdravlju i materijalnom blagostanju.

Što se tiče zdravstvenih metrika, Norveška je bila jedna od rijetkih zemalja u kojima se očekivani životni vijek produžio u odnosu na pandemiju. Sada ima 83,3 godine od rođenja i jedna je od najviših stopa u svijetu. Ovo je u suprotnosti sa mnogim drugim zemljama u indeksu (Kanada, Austrija, SAD) u kojima se očekivani životni vijek nedavno smanjio zbog veće stope smrtnosti tokom pandemije.

Za dobrobit, trenutna niska stopa nezaposlenosti u Norveškoj (3,8%) smanjuje nepotrebni pritisak na njihovu mrežu socijalnog osiguranja.

Zapravo, Norveška zajedno sa sljedeće tri zemlje (Švajcarska, Island i Irska) zadržavaju svoje rang-liste iz prošle godine , zajedno sa Estonijom, koja je rangirana na 25. mjestu. Svaka druga zemlja je dobila ili izgubila mjesto kao što se vidi ispod.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *