Nokia će započeti program otkupa dionica vrijedan 653 miliona dolara

Dodajte komentar
Foto: Nokia

Nokia je u četvrtak objavila da će započeti dvogodišnji otkup dionica u iznosu od 600 miliona eura (653 miliona dolara) u ovom tromjesečju, nakon što je izvijestila da je njena dobit pala u 2023.

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača opreme za mobilne mreže, Nokia, u četvrtom je tromjesečju ostvarila neto prodaju od 5,7 milijardi eura, što je pad od 23% na godišnjoj razini. Uporedna operativna dobit pala je 27% na godišnjem nivou na 846 miliona.

“U 2023. vidjeli smo značajan pomak u ponašanju kupaca koji je uticao na našu industriju podstaknut makroekonomskim okruženjem i visokim kamatnim stopama zajedno s probavljanjem inventara kupaca”, rekao je izvršni direktor Nokie Pekka Lundmark u izjavi.

Probavljanje zaliha odnosi se na korisnike, kao što su telekomunikacijske mreže, koji koriste opremu koju su već kupili, umjesto da kupuju novu opremu.

Lundmark je rekao da će se “izazovno okruženje” iz 2023. nastaviti iu 2024.

Kompanija predviđa da će uporediva operativna dobit dostići između 2,3 milijarde eura i 2,9 milijardi eura u 2024. Analitičari očekuju da će operativni prihod iznositi blizu 2,4 milijarde eura u 2024., prema konsenzusnim procjenama LSEG-a.

Nokia je pogođena smanjenjem potrošnje telekomunikacionih operatera na svojim mrežama. Indija, koja je u posljednjih nekoliko godina mnogo ulagala u svoje mobilne mreže sljedeće generacije, počinje usporavati.

Mobilne mreže, najveći Nokijin odjel po prihodima, zabilježile su pad prodaje od 17% na godišnjem nivou na 2,5 milijardi eura u četvrtom kvartalu.

“U mobilnim mrežama očekujemo glavne izazove u 2024. povezani s normalizovanijim tempom ulaganja u Indiji i odlukom AT&T-a”, rekao je Lundmark.

KOmpanija je pretrpjela veliki ugovor u decembru, kada je američki mobilni operater AT&T potpisao ugovor s Nokijinim konkurentom Ericssonom o izgradnji nove vrste 5G mreže u SAD-u. AT&T-ova mreža će se uvelike oslanjati na Ericsson, a ne na Nokiju.

Taj je dogovor utjecao na Nokiju čije su dionice prošle godine pale za oko 25%.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *