Dobit Rudnika 13 miliona, proizvodnja rekordna

Dodajte komentar

Rudnik uglja AD Pljevlja (RUP) prošlu godinu završio je sa pozitivan bruto rezultatom od 13 miliona eura, saopšteno je iz kompanije.

U prethodnoj 2023. godini Rudnik uglja AD Pljevlja (RUP) ostvario je rekordnu proizvodnju uglja i eksploataciju otkrivke, saopšteno je iz te kompanije.

Kako navode, ukupno je proizvedeno 1.862.150 tona uglja, što je za 8,1% više nego u 2022. godini.

“Termoelektrani Pljevlja (TEP) je isporučeno 1.638.289 tona uglja, prosječne toplotne moći 9.673kJ/kg, što je za 7% više od planiranih količina, dok je po osnovu široke potrošnje isporučeno 223.861 tona uglja”, navodi se u saopštenju Rudnika uglja.

Rekord je, kako navode, ostvaren i na eksploataciji otkrivke, i to u iznosu od 9.220.845 m3, što je u odnosu na 2022. godinu više za 11,6%.

“Kada je riječ o finansijskim rezultatima, preliminarne procjene koje izvodimo na osnovu prethodno navedenih proizvodnih rezultata, a imajući u vidu da u ukupnom rezultatu nisu uključeni efekti završnih knjiženja – godišnjeg popisa i procjena bilansnih pozicija, kapitalizacije otkrivke, odloženih i tekućih poreza; ističemo da je ostvaren pozitivan bruto rezultat u iznosu od oko 13 miliona eura”, navode u saopštenju.

Kako navode u strukturi ukupnih prihoda koji su u 2023. godini iznosili 70.124.460 eura, najznačajnije mjesto pripada prihodima od prodaje uglja u iznosu 69.564.433 eura, što je za 28,4% više u odnosu na prethodnu godinu.

“Prihodi od prodaje uglja za potrebe TEP su bili viši za 38,8%, dok su prihodi od prodaje uglja na tržištu široke potrošnje manji za 4,3% u odnosu na 2022. godinu”, navodi se u saopštenju.

Pored toga u toku 2023. godine ostvareni su ukupni rashodi u iznosu 56,9 miliona eura i bili su za 17,6% veći u odnosu na prethodnu 2022. godinu.

“Povećani su materijalni troškovi za 4,8%, kao i troškovi zarada za 38,7% – na osnovu Odluke o povećanju zarada, izmjene Opšteg kolektivnog ugovora, povećanja broja radnika, povećanja zimnice i bonusa”, saopšteno je iz Rudnika uglja.

Imajući u vidu sve navedeno, izvršni direktor RUP Mihailo Potpara je izrazio zadovoljstvo zbog veoma uspješne saradnje sa poslovodstvom Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i odnosa resornog ministra Mujovića prema RUP-u koji je pokazao veliku brigu za poslovanje naše kompanije i razumijevanje, stavljajući do znanja da je odgovoran i racionalan odnos prema izazovima sa kojima se suočava RUP temeljni prinicip na kome je zasnovan odnos aktuelne Vlade Crne Gore ne samo prema našoj kompaniji, nego i prema energetskom sektoru uopšte.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *