Priprema se teren za zapljenu ruskih rezervi?

Dodajte komentar

Američki i britanski zvaničnici ustrajavaju u zapljeni ruske imovine, koja se nalazi u grupi evropskih zemalja i žele pridobiti podršku G7 u razgovorima u februaru.

Ako zapadne vlade odluče da zaplijene zamrznute ruske rezerve vrijedne 300 milijardi dolara, to ne bi uticalo na zemlje izdavatelje obveznica koje je Rusija kupila, smatraju agencije za kreditni rejting Moody’s i S&P Global.

Ruska centralna banka smatra da u slučaju zapljene Francuska, Njemačka, Britanija i drugi izdavatelji ne bi mogli servisirati obaveze po obveznicama koje je Rusija kupila, rekao je Reutersu izvor upoznat sa stanovištem banke. To bi značilo da uplate ne bi stizale na ruske račune, navodi. Agencija Moody’s ne slaže se s tim tumačenjem.

“Naši rejtinzi obično ne odražavaju razmatranja o vlasniku obveznica pa u takvom scenariju ne bismo zaključili da zemlje-izdavači ne mogu podmirivati svoje obaveze”, napisao je u e-mailu na Reutersov upit viši potpredsjednik Moody’s Investors Servicea Thorsten Nestmann.

Rukovodilac sektora EMEA Sovereign Ratings u S&P Globalu Frank Gill takođe je Reutersu rekao da se takav scenario vjerovatno neće smatrati neispunjenjem obveza jer se kamate plaćaju putem agenta koji bi ih nastavio isplaćivati ​​drugim povjeriocima.

Većina zamrznutih ruskih rezervi drži se u gotovini i u državnim obveznicama Francuske, Njemačke, Britanije, Austrije i Kanade, primjećuje Reuters. Tumačenje rejting agencija moglo bi ublažiti strah od rizika neispunjenja obveza. Agencija Fitch odbila je da komentariše posljedice eventualne zapljene, prenosi Poslovni dnevnik.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *