Rudnik Brskovo garant ekonomskog osnaživanja sjevera Crne Gore

Dodajte komentar

Projekat rudnika Brskovo, kojim upravlja kompanija Tara Resources, a koji je osmišljen kao značajan izvor ekonomskog prosperiteta za Crnu Goru, uspješno je završio fazu istraživanja i izrade studija, kako bi, nakon dobijanja potrebnih dozvola, uđšao u fazu izgradnje i operativnog rada.

Na makroekonomskom nivou, ovaj ekološki odgovoran projekat ima potencijal da pruži značajne beneficije Crnoj Gori. Očekuje se da će projekat doprinijeti sa više od 180 miliona eura direktnih budžetskih prihoda tokom svog trajanja, pretežno kroz koncesione naknade i poreze na dobit. Pored toga, predviđen je i prihod od najmanje 200 miliona eura po osnovu poreza i doprinosa, naknada za električnu energiju, akciza na gorivo, kao i naknada za korišćenje puteva, železnice i luke.

Sa projekcijom godišnjih prihoda od izvoza od oko 55 miliona eura, projekat rudnika Brskovo postaće jedan od vodećih izvoznika iz Crne Gore. Strana direktna ulaganja u ovaj projekat u prosjeku će iznositi oko 25 miliona eura kvartalno u periodu od sedam kvatrtala, dok se tokom trajanja projekta očekuje da doprinos bruto domaćem proizvodu bude više od 1,1 milijardu eura, čime će značajno doprineti ekonomskom rastu zemlje.

Sa aspekta ostvarivanja balansiranog regionalnog ekonomskog razvoja, projekat rudnika Brskovo će imati izuzetno pozitivan uticaj na zajednicu. Postaće najveći privatni poslodavac u sjevernom regionu Crne Gore, pružajući direktna radna mjesta za više od 550 ljudi, dominantno sa sjevera zemlje, tokom 15-godišnjeg operativnog perioda, uz brojne mogućnosti za indirektno zapošljavanje i angažovanje nekoliko stotina zaposlenih u povezanim djelatnostima kroz koje će se pružati usluge od ključnog značaja za projekat.

Na lokalnom nivou, doprinos opštinskom budžetu Mojkovca iznosiće 45 miliona eura tokom trajanja projekta, odnosno 3,5 miliona eura direktnih budžetskih prihoda godišnje Opštini Mojkovac, direktno jačajući ekonomsku stabilnost ove opštine. To će dovesti do rasta tražnje za novim uslugama u Mojkovcu, doprinosu razvoja drugih javnih službi i ukupnom unapreženju lokalne infrastrukture.

Tara Resources raduje se nastavku transparentne i proaktivne saradnje sa Vladom Crne Gore, Opštinom Mojkovac, lokalnom zajednicom i svim zainteresovanim stranama kako bi se unaprijedio razvoj projekta Brskovo, koji ima potencijal da donese značajne ekonomske koristi Crnoj Gori, uz obezbjeđivanje najbolje međunarodne prakse za zaštitu životne sredine i podsticanja značajnog ekonomskog rasta.

(Promo)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *