Troškovi prevoza odletjeli u nebo zbog haosa u Crvenom moru

Dodajte komentar

Brodovi koji su plovili Crvenim morem suočeni su s napadima Huta sa sjedištem u Jemenu u proteklih nekoliko nedjelja, zbog čega su brodarske kompanije promijenile rute, što je dovelo do skoka vozarina.

Započinjanje dužih obilazaka oko Rta Dobre Nade u Južnoafričkoj Republici povećalo je cijene prekookeanske vozarine do 10.000 dolara po kontejneru od 40 stopa, budući da su kontejnerski brodovi preusmjerili više od 200 milijardi dolara robe s plovnog puta Crvenog mora kako bi izbjegli napade Houthia militanata.

Komercijalni brod u vlasništvu SAD-a, Gibraltar Eagle, napali su u ponedjeljak militanti Hutija, saopštila je Amerika.

Neki promatrači tržišta očekuju da bi poremećaji mogli dovesti do preokreta u sudbini industrije koja je prošle godine zapala u recesiju.

“Što se tiče viših stopa u 2024., to bi moglo dodati više milijardi na krajnji rezultat VOCC-a čak i ako to potraje još samo dvije ili tri nedjelje”, rekao je Alan Baer, izvršni direktor logističke kompanijhe OL USA, za CNBC u e-poruci.

VOCC (Vesel-Operating Common Carriers) su prekookeanski prijevoznici koji posjeduju i upravljaju plovilima odgovornim za upravljanje teretom i njegov prevoz. Maersk, Evergreen i COSCO neki su od istaknutih VOCC-ova.

“Ako ovo potraje tri do šest mjeseci, [profit] će se opet polako približiti nivoima iz 2022. jer bi operativni troškovi trebali biti niži od onoga što su prevoznici iskusili tokom haosa 2021. i 2022.”, rekao je Baer.

Globalna pomorska industrija bila je u padu, povučena visokim zalihama i padom potrošačke potrošnje što je dovelo do nekoliko bankrota prošle godine. Prije napada na Crvenom moru, globalne cijene brodskih kontejnera više su se nego prepolovile od 2022., što je snažan preokret u odnosu na procvat nakon pandemije.

Prosječne vozarine za Aziju i Evropu iznosile su oko 1550 USD/FEU 2023., ali sada su se više nego udvostručile na više od 3500 USD/FEU, navodi se u nedavnoj bilješci istraživanja Jefferiesa. FEU je standardna jedinica za mjerenje kapaciteta brodskog kontejnera od 40 stopa, što je obično najveća standardna veličina za kontejnerske brodove.

(SEEbiz)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *