Najvrednije američke kompanije od 1995. godine

Dodajte komentar

Tokom posljednje tri decenije, rast tehnoloških kompanija doveo je do promjene u rangiranju najvrednijih kompanija u Sjedinjenim Državama.

U infografici koju je VisialCapitalist napravio na osnovu podataka američkog Centra za poslovnu istoriju možete pogledati kapitalizaciju najvrednijih kompanija od 1995. do 2023.

Nalet tehnoloških divova

Početkom 1990-ih, dominirao General Electric. Stogodišnjica kompanije zadržala je značajno prisustvo na tržištu sa svojim različitim divizijama, koje obuhvataju vazduhoplovstvo, energiju, obnovljivu energiju, digitalnu industriju i finansije.

Međutim, 1999. godine Microsoft je pretekao GE. Te godine je kompanija Bila Gejtsa pokrenula svoju prvu onlajn prodavnicu, a predstavljen je i Internet Explorer 5.0, nakon čega je usledilo više od milion preuzimanja nove verzije za manje od nedelju dana.

I Microsoft i GE su se takmičili za prvo mjesto od 2000. do 2004. Međutim, nakon 2005. ExxonMobil je tu poziciju zadržao sedam godina. Nakon sporazuma o spajanju Exxon-a i Mobil-a 1998. od 74 milijarde dolara, najveća naftna kompanija na svijetu imala je koristi od povećanja cijena plina u tom periodu.

Međutim, od 2012. godine na ljestvici dominira Apple. Podstaknuta uspjehom svoje linije iPhonea, najvećeg novčića, kompanija je zaostajala samo iza Microsofta 2019. i 2020. godine kada je zabrinutost zbog nestašice u lancu nabavke uzrokovana COVID-om uticala na cijenu dionica proizvođača iPhonea.

Nedavno je Microsoft nakratko pretekao Apple kao najvredniju kompaniju na svijetu u januaru 2024., nakon što su dionice proizvođača iPhonea imale slab početak godine zbog rastuće zabrinutosti oko potražnje u Kini.

U međuvremenu, dionice Microsofta su naglo porasle zahvaljujući ranom vodstvu koje je kompanija preuzela u domenu vještačke inteligencije kroz ulaganje u OpenAI proizvođača ChatGPT.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *