Depresivni ponedjeljak: Marketinški trik ili nas stvarno nešto muči?

Dodajte komentar

Praznična euforija je splasnula, stižu računi za prethodni mjesec, u minusu ste zbog troškova oko slavlja, već ste počeli da kršite novogodišnje odluke, temperatura je u minusu…

Ovo je stručnjacima dovoljno da objave najdepresivniji dan.

Od 2005. godine svaki treći ponedjeljak u januaru je najdepresivniji dan u godini. Formulu za izračunavanje ovog dana predstavio je iste godine psiholog Cliff Arnel.

Ona izgleda ovako: [W+(D-d)]xTQ/MxNA

W– vremenske prilike

– dug

d– mjesečna zarada

T– vrijeme proteklo od Božića

Q– vrijeme proteklo od propalih pokušaja da nešto učinimo

M– nizak nivo motivacije

NA– potreba da krenemo u akciju

Marketinški trik?

Iako opovrgnuta i odbačena od strane naučne zajednice, studija je prvi put objavljena u prazničnom saopštenju turističke agencije Sky Travel, koja više ne postoji. Ona je trebalo da ljudima ukaže da je trenutak u kojem je sve tako tužno i depresivno, pravi za odluku o putovanju na kojem će se puniti baterije i zaboraviti neraspoloženje.

Ipak, neka istraživanja u Britaniji su potvrdila na osnovu brojnih anketa da ovo zaista jeste veoma loš dan za ljudsku psihu. Zato će danas neki marketi u Velikoj Britaniji besplatno deliti voće svojim kupcima u periodu od 15:30 – 17:30 časova, kako bi im dali podršku i energiju za taj dan.

Po svemu sudeći ovaj ponedjeljak je subjektivan i zavisi od vas samih. Ukoliko se na početku svake radne nedjelje osjećate loše, takav će vam biti i ovaj ponedeljak. U tom slučaju, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako da prevaziđete tu mrzovolju i u nove radne pobjede krenete vedrije.

Kako da prevaziđete „depresivni ponedeljak“?

  • DRUŽITE SE – Psiholozi preporučuju da je negativne osjećaje najbolje otjerati druženjem s prijateljima. Provedite vrijeme u krugu dragih ljudi, razgovorima sa njima ili igrajući društvene igre.
  • VJEŽBAJTE – Dok mnogi počinju januar sa stavom „nova godina, novi ja“, ne morate trčati uzbrdo i nizbrdo da biste se osjećali bolje. Šetnja tokom dana u trajanju od sat vremena može biti veoma efikasno sredstvo za otklanjanje stresa.
  • IZAĐITE NAPOLJE – S obzirom da je zimi često u nedostatku, važno je da dobijete dovoljno sunčeve svjetlosti. Danas je idealan dan za to. Takođe može biti od pomoći provoditi vrijeme u prirodi i oko nje.
  • HRANITE SE ZDRAVO – Ne morate iz korijena mijenjati svoju ishranu i postati vegani u januaru da biste jeli zdravije. Preporuka je da uravnotežite svoju želju za ugljenim hidratima, poput tjestenina, sa puno svježeg voća i povrća.
  • RADUJTE SE – Stavljanje nekih događaja u svoj dnevnik ili čak samo planiranje male aktivnosti za vikend može vam pomoći da se radujete. Ali nemojte se plašiti ni prisjećanja. Podsjećanje i vraćanje srećnih uspomena može izazvati pozitivna osjećanja i može poboljšati vaše blagostanje.

Važno je napomenuti da ako se zaista borite sa svojim mentalnim zdravljem, trebalo bi da potražite savet od stručnjaka za mentalno zdravlje ili medicinskog stručnjaka.

Izvor: BIZLife

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *