Azijski ulagači oprezni, Wall Street danas ne radi

Dodajte komentar
Photo Credit: NYSE

Na azijskim se berzama danas trguje oprezno jer nema vijesti koje bi mogle potaknuti tržišta u jednom ili drugom smjeru, dok je dolar prema košarici valuta blago pao.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na petak, nakon što je prošle sedmice pao 0.8 posto.

Jutros je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao gotovo 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0.1 i 0.3 posto. U Šangaju su, pak, porasle 0.2 posto. Japanski Nikkei indeks nastavio je pozitivni niz, nakon što je prošle sedmice skočio 6.6 posto, pa je dostigao novi najviši nivo od 1990. godine.

To se uglavnom zahvaljuje rastu cijena dionica velikih japanskih izvoznika jer zbog slabosti jena prema ostalim najvažnijim svjetskim valutama njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju cjenovno konkurentniji.

Na kineskim su berzama, pak, na početku trgovanja indeksi pali jer je ulagače razočarala odluka tamošnje centralne banke da kamatne stope ostaju nepromijenjene. Ulagači su se, naime, nadali da bi zbog sporog rasta privrede monetarne vlasti mogle smanjiti kamate kako bi ga potaknule.

No, prvotni gubici na kineskim berzama su kasnije ublaženi, a u Šangaju su indeksi čak i blago porasli. Na ostalim berzama u regiji trguje se oprezno jer nema vijesti koje bi potaknule tržišta u jednom ili drugom smjeru.

Cijene nafte prošle sedmice blago pale

Ulagačima nedostaju i smjernice s Wall Streeta jer se danas na najvećoj berzi ne radi zbog obilježavanja Dana Martina Luthera Kinga. A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, prenosi Biznis.ba.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros 0.1 posto, na 102.40 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 144.90 jena, koliko je iznosio u petak navečer, na 145.05 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla 0.05 posto, na 1.0955 dolara. Cijene su nafte, pak, porasle, nakon prošlosedmičnog blagog pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0.20 posto, na 78.45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.10 posto, na 72.75 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *