Kako da se pripremite za razgovor za posao?

Dodajte komentar

Intervju za posao je često najstresniji, ali i najbitniji korak za kandidata koji se javio na oglas. Kroz niz pitanja, poslodavac tom prilikom od potencijalnog radnika saznaje da li je on prava osoba za posao, odnosno da li ima sve potrebne kvalifikacije. S tim u vezi, u nastavku možete pročitati nekoliko savjeta kako da se pripremite za razgovor za posao.

Šta treba znati prije intervjua za posao?

Razna istraživanja pokazala su da pri upoznavanju ljudi stiču prvi utisak o osobi preko puta već u prvih sedam do devet sekundi, pa je zbog toga bitno poboljšati svoje izglede za ostavljanje dobrog prvog utiska. To podrazumijeva vaš izgled, ponašanje i glas, pa je bitno da na razgovor za posao dođete lijepo i uredno obučeni, te da budete pozitivni, samouvjereni i jasni.

Postupak odabira kandidata za određeno radno mjesto uglavnom se sastoji od podnošenja CV-a, motivacionog pisma, dokumenta o školovanju, sertifikata i drugih važnih dokumenata, odabira kandidata koji će biti pozvani na intervju, te ponekad i ispitivanja znanja i vještina kandidata.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se dobro pripremite na razgovor za posao i pretvorite ga u ugodno iskustvo:

Istražite poslodavca i njegovu firmu

Prije intervjua saznajte što više možete o poslodavcu, o tome čime se bave, o tržištu i konkurenciji, a kako biste bolje razumjeli njegove potrebe i bili u prednosti pred ostalim kandidatima. Najjednostavniji izvor informacija su društvene mreže i Google. Ako se radi o bitnoj firmi, vjerovatno ćete na njihovoj službenoj veb-stranici moći pristupiti čak i godišnjim ili polugodišnjim finansijskim izvještajima. Osim numeričkih pokazatelja poslovanja, oni obiluju i drugim informacijama o firmi, a vrlo koristan izvor informacija su i zaposlenici koji su tu radili ili još rade.

Raspitajte se o poslu koji se nudi

Dobro istražite poziciju na koju ste se prijavili, saznajte koja su znanja, vještine i sposobnosti potrebni za obavljanje određenih zadataka unutar firme. Objektivno sagledajte koje uslove zadovoljavate i u kojoj mjeri, budite iskreni i realni u samoprocjeni.

Pročitajte svoj CV

Prije intervjua, potencijalni poslodavci će dobro pročitati vaš životopis, a tokom intervjua nastojaće razjasniti neke detalje koje ste u njemu napisali. Upravo zbog toga, dobro proučite sve što ste napisali i pokušajte predvidjeti što bi vas mogli pitati. Kandidati ponekad zaborave što su sve naveli u svom CV-u, a nerijetko i dodaju neke stvari koje nisu radili pa time ostavljaju loš utisak i bude sumnju u svoju stvarnu zainteresovanost za posao.

Pripremite odgovor na pitanje “Recite nešto o sebi”

Tokom intervjua poslodavac će vas vjerovatno pitati da kažete nešto o sebi, pa je zbog toga vrlo bitno da se pripremite. Napravite kratku “prezentaciju” u kojoj nećete ponavljati stvari iz CV-a, nego ćete navesti najbitnije informacije o sebi i prepričati ih na zanimljiv način. Na primjer, predstavite šta vas motiviše u životu, koji vas izazovi pokreću, naglasite vještine koje imate, a koje su relevantne za posao na koji ste se prijavili, te detaljno objasnite zašto želite raditi u toj firmi i dokažite zašto ćete se baš vi dobro uklopiti u njoj.

Pripremite sve što ćete ponijeti na intervju

Uzmite ličnu kartu, rokovnik i olovku, dvije kopije CV-a, pisma preporuke i eventualne dokaze vašeg doprinosa na određenim projektima. Takođe, raspitajte se da li je potrebno donijeti određene materijale ili dokumentaciju.

Pripremite odgovore na sljedeća pitanja na razgovoru za posao:
Recite nam nešto više o sebi?

Zašto ste se prijavili na naš oglas za posao?

Čime možete pridonijeti dolaskom na ovu poziciju?

Pripremite pametna pitanja za poslodavca
Razgovor za posao je upravo to, dijalog, pa će većina poslodavaca očekivati pitanja koja će im pokazati koliko ste ozbiljni i zainteresovani za tu poziciju. Evo nekoliko pitanja koja mogu biti dobar izbor:

* Koji su izazovi ovog radnog mjesta?

* Šta očekujete od idealnog kandidata za ovo radno mjesto?

* Kako se ja uklapam u vaša očekivanja?

* S kim ću najviše sarađivati?

* Kakva je politika firme u pogledu seminara, radionica i treninga zaposlenika? Ulažete li u dodatnu edukaciju svojih zaposlenika?

Izvježbajte govor tijela

Takozvani govor tijela igra veliku ulogu kada je u pitanju utisak koji ćete ostaviti na poslodavca. Samouvjereno držanje, osmijeh u pravom trenutku, kontakt očima, primjerena odjeća i umjereno čvrst stisak ruke uvijek su dobra kombinacija kada se s nekim upoznajete prvi put. U slučaju da ste nervozni, duboko udahnite i izdahnite nekoliko puta kako biste se sabrali i odradili razgovor baš onako kako ste se pripremili.

Zahvalite na prilici

Kako se razgovor bude privodio kraju, iskoristite priliku da zahvalite na vremenu odvojenom za razgovor, te naglasite da se radujete povratnoj informaciji. Ako imate takav osjećaj, naglasite da bi vam zaista bilo drago raditi taj posao jer mislite da ćete se odlično uklopiti u tim. No, ako vam nije ugodno izgovoriti takve riječi, zahvalite se, a sve dodatno možete poslati u mailu.

Izvor: Nezavisne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *