Putin: Ruska ekonomija prva u Evropi, prestigli smo Njemačku

Dodajte komentar

Ruska ekonomija po paritetu kupovne moći postala je prva u Evropi i peta u svijetu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa preduzetnicima Dalekog istoka u Habarovsku.

“Rusija je postala prva u Evropi po ekonomskom obimu, uprkos činjenici da je sa svih strana guše i pritiskaju. Prestigli smo Njemačku i zauzeli peto mjesto u svijetu: Kina, SAD, Indija, Japan, Rusija”, kazao je Putin, napomenuvši da je to “nevjerovatan rezultat pod spoljnim pritiskom”.

Ruski predsjednik je dodao da bi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Rusije u 2023. godini mogao da pređe četiri odsto.

Kako je naglasio, trenutna ključna stopa Centralne banke Rusije od 16 odsto je privremena i mijenjaće se kako inflacija bude suzbijana.

“Ključna stopa Centralne banke u svom sadašnjem obliku je i dalje privremena. I šefica Centralne banke Elvira Nabiulina je govorila o tome, kao i mnogi stručnjaci. Kako se rešavaju pitanja vezana za inflaciju, uz njeno suzbijanje, mislim da će to promijeniti tu poziciju”, ocijenio je ruski predsjednik, prneosi RT Balkan.

Ruski lider se nije složio sa konstatacijom predsjednika organizacije “Poslovna Rusija” Alekseja Repika da se japanska ekonomija navodno može otpisati.

“Japan je, kao i mnoge evropske ekonomije, visokotehnološka ekonomija”, ocijenio je Putin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *