Koja imovina je donosila najveći prinos na berzama u 2023. godini?

Dodajte komentar
Photo Credit: NYSE

Portal VisualCapitalist napravio je analizu učinka glavnih klasa imovine praćenjem njihovih relevantnih indeksa na berzama širom svijeta. Podaci za infografiku kkoju možete pogledati u nastavku dolaze aa S&P Global i Investing.com.

Japanske dionic, koje na ovoj infografici predstavlja Nikkei 225, bile su jedna od najjačih i porasle su za 30% do kraja 2023.

U maju 2023. Nikkei je dostigao 30-godišnji maksimum, predvođen boljim korporativnim finansijskim performansama, slabim jenom (privlačenjem stranih investitora) i naletom snažnog otkupa dionica.

Japan je takođe imao koristi od negativnog kretanja kineske ekonomije, izazvanog rastućim usporavanjem u sektoru nekretnina koje je imalo domino efekat na ostatak ekonomije od 19 biliona dolara. Investitori koji su tražili opcije izvan Kine nisu morali previše tražiti.

Međutim, rast Nikkeija se suočava sa nekim  preprekama: jačanje jena od novembra, slaba potražnja potrošača i vjerovatnoća smanjenja međunarodnih kamatnih stopa će vjerovatno prebaciti novac na druga tržišta dionica.

Evo liste kako su ostale glavne klase imovine poslovale u godini.

Podaci su na dan 29. decembar 2023. godine

Američke dionice, nekretnine i obveznice su dobro poslovale, kao i dionice kanadskih, evropskih i tržišta u razvoju.

Zlato je ostalo visoko, popularna sigurna luka od inflacije, podstaknuta rastućim geopolitičkim zabrinutostima.

Nafta, roba i kineske dionice su registrovale negativne prinose za ovu godinu – sve zajedno neraskidivo povezano s ranije pomenutom kineskom ekonomijom koja usporava.

Međutim, ne bi trebalo da se iznenadimo ako napadi Huta u Crvenom moru (podstaknuti ratom Izrael-Hamas) i drugi geopolitički podsticaji podignu cijene nafte  u 2024.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *