Gradi se novi kablovski sistem preko Jadranskog mora

Dodajte komentar

Italijanska komunikacijska firma Sparkle pokrenula je projekat GreenMed za razvoj novog podmorskog kablovskog sistema preko Jadranskog mora.

GreenMed će uspostaviti koridor optičke infrastrukture, podstičući povezanost širom srednje Evrope, Balkana i zemalja centralnog i istočnog Mediterana.

Počevši od italijanske jadranske obale, ići će kopnom do Milana, a zatim do drugih velikih evropskih internet i cloud čvorova, povezujući Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju, Grčku i Tursku, prenosi Biznisinfo.

Cilj projekta je doprinijeti snažnom rastu balkanskog digitalnog tržišta, za koje se predviđa da će rasti godišnje oko 25 odsto između 2023. i 2029. godine. To će se postići pružanjem sigurne i raznolike rute uz postojeću infrastrukturu, tvrde iz italijanske firme.

“S GreenMedom, Sparkle nastavlja širenje svoje mreže stvarajući rutu s vrlo inovativnim odlikama koja prelazi mediteranski bazen kako bi podržao potražnju za interkontinentalnom povezanošću i rastuću digitalizaciju balkanskog područja”, rekao je Enriko Banjasko, izvršni direktor Sparkla.

Obećavaju povezanost s vrlo malim kašnjenjem u prenosu podataka. Uključivanje ostrva Krit u sistem takođe će ga povezati sa Sparklovim BlueMed kablom koji povezuje Italiju s Francuskom, Grčkom i drugim mediteranskim zemljama, a završava u gradu Aqabi u Jordanu.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *