Wall Street: Nasdaq potonuo peti uzastopni dan

Dodajte komentar
Foto: FB Nasdaq

Nasdaq Composite u četvrtak je pao petu uzastopnu sesiju — njegov najduži gubitnički niz od oktobra 2022.

Tehnološki bogat Nasdaq Composite pao je za 0,56% i završio na 14.510,30. Od zatvaranja 27. prosinca, indeks je izgubio gotovo 4%. S&P 500 pao je 0,3% četvrti dan, završivši na 4688,68. Dow Jones Industrial Average bio je izvanredni, ostvarivši rast od 10,15 bodova, ili 0,03%, i zatvorio se na 37.440,34.

Tehnološke dionice s mega kapitalizacijom, poput Applea, nisu uspješne na početku godine, budući da su prenapregnute procjene i neizvjesnost oko toga kada će Federalne rezerve početi snižavati stope zabrinule ulagače da su tržišta postala pretjerano optimistična.

Dionice Applea ove su nedjelje pale za više od 5%. Dionice tehnološkog diva pale su za više od 1% u četvrtak nakon što je Piper Sandler snizila ocjenu, dva dana nakon što je Barclays takođe smanjio svoju ocjenu za ime.

Nedavna izvedba na Wall Streetu u oštrom je kontrastu s tim kako je tržište završilo 2023. S&P 500 završio je prošlu godinu s rastom od više od 24% dok je uživao u svom najboljem nedjeljnom nizu dobitaka od 2004. godine.

Ali Steven Wieting, glavni investicioni strateg Citi Global Wealtha, ne vjeruje da će nedavno povlačenje imati mnogo dugoročnih posljedica na tržište.

“Bez obzira na to potraje li išta od ovoga, ne bih baš smatrao da su posljednjih nekoliko dana važni”, rekao je za CNBC. “To je stvarno statističko bacanje novčića.”

Zapravo, Wieting misli da bi S&P 500 mogao završiti godinu oko razine od 5000, što bi značilo rast od više od 6% odavde.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *