Bankar.me intervju: Izvršni direktor Portonovog Rashad Aliyev

Dodajte komentar

“Ulaganje u Crnu Goru je preovlađujući trend decenijama, sa evoluirajućim ciljnim tržištima koja se protežu i van regiona. Tradicionalno popularna tržišta sada koegzistiraju s istraživanjem novih teritorija, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Njemačku i nordijske zemlje. U srcu ovog investicionog pejzaža su nekretnine, kamen temeljac sektora turizma i ugostiteljstva, a mi u Portonovom smo duboko ukorijenjeni u ovoj industriji”, kazao je za Bankar.me izvršni direktor Portonovog Rashad Aliyev.

Kakva ste zadovoljni ljetom sezonom 2023. i kakva su vaša očekivanja za ovu godinu?

Portonovi je, kao i One&Only, imao dobru ljetnju sezonu, koja svakako jeste primarna kada govorimo o nama. Ipak, mi smo cjelogodišnja destinacija te je tako cijela godina za nas bitna i posmatramo je kao cjelinu. Raznolikost usluga i veliki broj događa doprinijeli su da ove godine već sredinom novembra zabilježimo preko milion posjetilaca što se ogleda i u zauzetosti naših apartmana i ostvarenim prodajma ove godine koji smo veoma zadovoljni. Tokom ove praznične sezone takođe bilježimo i veće interesovanje i veći broj gostiju koji su sa nama, i to je još jedan pokazatelj da sezonu možemo produžiti ukoliko u kontinuitetu i planski sagledamo godinu.

Ipak, godina je mogla biti i bolja, a negativni uticaji se ogledaju u izazovnim makroekonomskim prilikama.

Koje su to jedinstvene karakteristike rizorta Portonovi koje ga izdvajaju od ostalih luksuznih rizorta?

Portonovi je rizort mješovite namjene površine 26 hektara, u kojem se nalazi prvi One&Only hotel u Evropi. Naš rizort obuhvata marinu, maloprodajnu zonu, apartmane i vile i naravno hotel. Njegov status ultraluksuznog rizorta stavlja ga u ligu za sebe, nadmašujući konvencionalna luksuzna i premium odmarališta koja se nalaze u regionu. Ono što nas izdvaja nije samo niz pogodnosti već i dizajn, strateška lokacija i nepokolebljiva posvećenost pružanju usluga na vrhunskom nivou.

Rizort odstupa od stereotipne slike luksuza povezanog sa sadržajima usmjerenim na odrasle, i pozicionira se kao porodično orijentisano utočište. Naša vizija je stvaranje trajnih uspomena na spokojna, opuštena vremena provedena u Portonovom, sa naglaskom na prorodici. Mi idemo dalje od uobičajenog, ulažemo u bezbjednosne mjere kako bismo osigurali da djeca mogu slobodno istraživati i igrati se unutar zajednice, pružajući porodicama okruženje bez brige. Ova posvećenost bezbjednosti i privatnosti odjeknula je među klijentima, gostima i vlasnicima apartmana i vila, pozicionirajući nas kao sigurno utočište.

Dizajn Portonovog je spoj mediteranskog i crnogorskog arhitektonskog stila. Raspored obuhvata ravne površine, prostrane ulice, bujno zelenilo i parkove, pružajući slikovito okruženje za porodice. Rizort strateški čuva borove stare preko sto godina, dodajući dašak istorije i autentičnosti krajoliku. Uprkos modernim pogodnostima, dizajn rizorta čini da on izgleda kao da je dio regiona vjekovima.

Međutim, pod ovom naizgled tradicionalnom estetikom je posvećenost najsavremenijoj tehnologiji. Portonovi je značajno investirao u visokotehnološka rješenja, ugrađujući najnovije IT tehnologije u bezbjednost, sigurnost i kontrolu pristupa. Rezultat je podzemna mreža najsavremenijih sistema, koji osiguravaju da su moderne pogodnosti ugrađene u klasični šarm rizorta.

Šta stanovnici i posjetioci mogu očekivati u pogledu sadržaja, usluga i cjelokupnog životnog iskustva u Portonovom?

Pored apartmana i vila koju su dostupni za prodaju i iznajmljivanje, u Portonovom se nalazi različiti sadržaji za sve što bi vam moglo zatrebati dok boravite ovdje. Samoposluga, banka, apoteka, frizerski i kozmetički salon, klinika, vrtić i osnovna škola, resorani sa raznolikom ponude hrane od italijanske i blisko-istočne kuhinje do sushi&steak koncepta, butici koji u ponudi imaju kako lokalne dizajnare tako i svjetski poznate brendove, Valentino, Zuhair Murad, Dolce & Gabbana, Bottega Veneta, Loewe i drugi.

U Portonovom se nalaze i dva parka, kao i moderno opremljena teretana.

Možete li nam reći nešto više o dosadašnjim investicijama kompanje u Crnoj Gori i da li imate planove za nova ulaganja?

Portonovi je jedina investicija kompanije Azmont Investments u Crnoj Gori. Uvijek smo otvoreni za nove mogućnosti, ali za sada je Portonovi naš glavni fokus, a svi naši napori sada su usmjereni na nekretnine i operacije rizorta. Pomenuo sam već na početku da je stvaranje destinacije koja nudi sadržaje tokom cijele godine jako zahtijevan posao, i zahtijeva kontunitet. Upravo iz toga razloga, a sa željom da kroz sve što radimo i pružamo, doprinesemo boljem pozicioniranju Crne Gore na svjetskom tržištu nastavljamo sa ulaganjem u i kroz Portonovi.

Koje su prednosti kupovine nekretnina u rizortu i koje podsticaje i beneficije investitori imaju za ulaganje u Crnoj Gori?

Ulaganje u Crnu Goru je preovlađujući trend decenijama, sa evoluirajućim ciljnim tržištima koja se protežu i van regiona. Tradicionalno popularna tržišta sada koegzistiraju s istraživanjem novih teritorija, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Njemačku i nordijske zemlje. U srcu ovog investicionog pejzaža su nekretnine, kamen temeljac sektora turizma i ugostiteljstva, a mi u Portonovom smo duboko ukorijenjeni u ovoj industriji.

Kada pojedinci odluče da investiraju u nekretninu u Portonovom, naš glavni cilj je da vlasnici kuća i potencijalni investitori zamisle izuzetan luksuz i porodično orijentisan stil života. Svaki stan može takođe biti u našem programu za iznajmljivanje, nudeći investitorima fleksibilnost da uživaju u svojoj imovini ili da nam povjere upravljanje njome. Ovaj pristup orijentisan na usluge, u skladu sa rastućom popularnosti stanova sa servisom, eliminiše potrebu da investitori brinu o upravljanju imovinom. Bavimo se svime, od održavanja imovine i čišćenja do komunalnih usluga i operacija iznajmljivanja, osiguravajući našim klijentima iskustvo bez brige. Naše opredjeljenje nije samo da pružamo usluge već da to radimo na najvišem mogućem nivou, održavajući transparentnost kroz redovno izvještavanje investitora.

Ovakav model usluge omogućuje i povrat investicije, sa sve većim izgledima kako raste popularnost Crne Gore kao investicione destinacije. Nekretnine, koje su istorijski smatrane jednom od najsigurnijih investicija, nude skroman, ali održiv i stabilan prihod. U crnogorskom kontekstu, ovo je dodatno pojačano rastućom popularnošću regiona. Kombinujući ovu istorijski sigurnu investiciju sa unaprijeđenim luksuznim uslugama, cilj nam je pružiti investitorima jedinstveno i korisno investicijsko iskustvo.

Kako Portonovi balansira svoju posvećenost održivosti sa svojim proširenjem i poboljšanjima usluga? U kojoj mjeri rizort daje prioritet održivosti i ekološkoj odgovornosti?

Održivost danas ima ogroman značaj, posebno nakon ere kovida, a to se posebno odnosi na luksuzni turizam. Prepoznajući povećanu svijest među luksuznim putnicima o održivim praksama, mi kao pioniri u industriji preduzeli smo proaktivne korake da modifikujemo operativne aspekte, pogodnosti i različite elemente kako bismo se uskladili s ovim inicijativama.

Primarni fokus je bio na smanjenju upotrebe plastike i ugrađivanju ekološki prihvatljivijih materijala. Iako ovi izbori mogu uzrokovati dodatne troškove, naša obaveza je da klijentima i gostima ponudimo najveću udobnost bez ugrožavanja održivosti. Ova predanost se ne proteže samo na hotel već i na sve naše operativne napore.

Po ulasku u rizort gosti nailaze na garažu, a odatle se prevoz odvija pješke ili električnim bagi vozilima. Na ovaj način podstičemo ugodnije, zdravije i energetski učinkovitije načine kretanja po rizortu, minimizirajući potrošnju.

Osim toga, cijelo naselje koristi centralizovani sistem grijanja i hlađenja koji koristi morsku vodu. Ovo inovativno rješenje, dizajnirano od strane naših arhitekata, dizajnera i mašinskih inženjera, koristi temperaturnu razliku u morskoj vodi za smanjenje potrošnje električne energije. Korištenjem ove metode doprinosimo smanjenju emisija ugljenika, usklađujući se s našom posvećenošću održivim praksama. Uprkos izazovima i značajnoj investiciji od milijardu eura, ovaj poduhvat nije samo nadogradnja infrastrukture već i dokaz inžinjerskog umijeća – hrabar eksperiment koji nas izdvaja u potrazi za održivim luksuzom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *