Wall Street pao drugi dan zaredom

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su jučer S&P 500 i Nasdaq indeks pali drugi dan zaredom jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta, nakon snažnog rasta cijena dionica u posljednjim mjesecima prošle godine.

Dow Jones oslabio je 0.76 posto, na 37.430 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.80 posto, na 4.704 boda, a Nasdaq indeks 1.18 posto, na 14.592 boda.

To je prvi put od 2015. da je S&P 500 indeks pao dva dana zaredom na samom početku godine, a posljedica je, kažu analitičari, odluke ulagača o povlačenju dijela zarade s tržišta, nakon snažnog rasta cijena dionica krajem prošle godine.

Osim toga, jučer objavljeni zapisnik s posljednje prošlogodišnje sjednice američke centralne banke nije dao naznake kada bi moglo slijediti smanjenje kamata.

Lideri Feda vjeruju da je inflacija pod kontrolom i upozoravaju da bi previše restriktivna monetarna politika mogla naštetiti privredi. No, iz zapisnika se ne može zaključiti kada bi moglo započeti smanjenje kamatnih stopa.

“Tržište je htjelo čuti kada će i za koliko Fed početi smanjivati kamate, no to se ne može zaključiti iz zapisnika”, objašnjava Jason Betz, savjetnik u kompaniji Ameriprise Financial.

U posljednjim mjesecima prošle godine cijene su dionica snažno porasle jer su se ulagači nadali agresivnom smanjenju kamata Feda u ovoj godini.

I dok procjene lidera Feda s posljednje lanjske sjednice pokazuju da se u ovoj godini očekuje smanjenje kamata u tri navrata, na tržištu se špekulira da će Fed smanjiti kamate u šest navrata, počevši od marta.

Na tržištu novca posljednjih se dana procjenjivalo da postoji više od 70 posto izgleda da će Fed već u martu početi smanjivati kamate, jučer su, nakon objave zapisnika Feda, ti izgledi smanjeni na manje od 70 posto.

I jučer su, kao i dan prije, najviše pale cijene dionica tehnoloških divova, koji su lani predvodili po rastu. Cijene dionica Nvidie, Applea i Tesle pale su između 0.7 i 4 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.51 posto, na 7.682 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1.38 posto, na 16.538 bodova, a pariški CAC 1.58 posto, na 7.411 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *