Šta bi moglo dovesti do rasta bitcoina preko 100.000 dolara

Dodajte komentar

Nakon što je Bitcoin juče prvi put nakon aprila 2022. godine premašio cijenu od 45.000 dolara, hrvatski Poslovni dnevnik prenosi razgovor sa poznatim hrvatskim investitorom i ozbiljnim ulagačem u Bitcoin Hrvojem Prpićem. Pitali su ga koji je glavni razlog rasta Bitcoina u posljednje vrijeme i šta očekuje od najpoznatije kriptovalute u dužem periodu.

– Razlog rasta je što se bliži dozvola SEC-a (američke Komisije za vrijednosne papire i berze) jednom od velikih fondova (Blackrock, Invesco, Fidelity, Valkyre) da uvrste BTC u svoj novi ETF. Da pojasnim, većina svjetskog kapitala se nalazi na berzama u dionicama i obveznicama. Da biste kupili BTC i drugu kripto imovinu, morate prebaciti novac iz dionica u FIAT (FIAT su dolari, euri, juani, bilo koji oblik novca), povući taj novac na svoj račun, prebaciti ga na neku od kripto berzi, kupiti kripto imovinu (BTC, ETH…) i zatim ili ostaviti tu imovinu na nekoj od berzi (što može biti nesigurno) ili je povući na svoj kripto novčanik. Kao što vidite, puno je tu rada koji većini korisnika nije jasan kako to napraviti i rijetko se ko usudi to raditi sa svojom imovinom, naglašava hrvatski investitor.

Jeftinije investiranje

– Međutim, kada fondovi uvedu ETF na bazi BTC-a, to će neizmjerno pojednostaviti investiranje u BTC. Očekuje se da će se tim pojednostavljivanjem sliti enormna količina novaca u BTC i da će doći do ogromnog rasta. Dosadašnji rast od 154% u 2023. uzrokovan je špekulacijama da ce doći do rasta jednom kad se pojave BTC ETF, kaže Prpić.

Bitcoin ide i do 100.000 dolara?

Ako gledamo današnji dan, Bitcoin bilježi rast od nevjerovatnih 31.105 posto otkada je ova kriptovaluta na tržištu. Najveća cijena mu je bila 64.800 dolara zabilježena u aprilu 2021. godine.

– Moja procjena je da će BTC ove godine dohvatiti vrijednost od 100.000 dolara, vrlo vjerovatno i prebaciti taj iznos, ali moguće je i da se do kraja godine vrati na današnje vrijednosti, kaže Hrvoje Prpić.

Na duži rok ne vjeruje da ćemo vidjeti više rast od 200-300 puta kakav je bio u zadnjih 7-8 godina, ali očekuje rast.

‘Razgovarajte s investicionim savjetnicima’

Koja je danas najisplativija opcija štednje, s obzirom na više mogućnosti nego što je to bilo nekada?

– Građani ne mogu odlučivati o svojoj štednji na temelju novinskih članaka već bi trebali obaviti razgovor s investicionim savjetnicima jer osim pogađanja koji će investicijski format biti najbolji, vrlo bitne stavke su i starost ulagača, potreba za likvidnosti, sklonost odnosno nesklonost riziku. Smatram da bi svaka osoba, od one koja kupuje stan do one koja kupuje dionice trebala prvo sjesti s investicionim savjetnikom prije takvog poteza, zaključuje predsjednik udruge ‘Strujni krug’ Hrvoje Prpić.

Zašto BTC tako brzo raste i pada?

– Zato sto više liči dionici nego novcu. Danas se BTC većinom koristi za investiranje, a ne za trgovanje, što znaci da je podložan vijestima, špekulacijama, promjenama na tržištu. Ako pogledamo dionice američkih kompanija, njihova je volatilnost još i veća.

– Druga stvar je što svake četiri i po godine dolazi do ‘halvinga’ (prepolovljenje). ‘Halving’ je proces u kojem se nagrada rudarima smanjuje za pola i to uzrokuje duplo manju ponudu na tržištu i značajan rast. Taj proces se do sada dogodio tri puta i svaki puta je došlo do izuzetnog rasta, a sljedeći ‘halving’ dolazi za 131 dan, u aprilu 2024, objasnio nam je Prpić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *