IPO Reddita već u prvom kvartalu

Dodajte komentar

Steve Huffman, osnivač i izvršni direktor Reddita, pokrenuo je kompaiju 2005. godine, a za Fast Company je, u intervjuu objavljenom u utorak, rekao da je rast i uspjeh kompanije premašio njegova očekivanja.

Huffman je napustio kompaniju četiri godine nakon osnivanja kako bi se skoncentrisao na niz drugih poduhvata prije nego se vratio kompaniji kao izvršni direktor 2015. godine. Sve to nakon pobune protiv privremene izvršne direktorice Ellen Pao.

Kaže da se Reddit trenutno fokusira na nekoliko područja profitabilnosti, uključujući oglašavanje i naplatu kompanijama za pristup podacima.

U sprilu je ustvrdio da su velike kompanije poput OpenAI-a, Googlea i Microsofta trenirale svoje AI modele koristeći podatke s Reddita. Kao rezultat toga, kompanija je odlučila uvesti naknade za svoj Application Programming Interface (API) kako velike kompanije ne bi mogle besplatno koristiti te usluge.

Osim toga, kompanija više ne dopušta svim korisnicima da se odjave od personalizovanih oglasa – procijenila je, naime, da je u 2022. godini zaradila oko 503 miliona dolara od svojeg oglašavačkog poslovanja.

Sada ta društvena medijska platforma cilja na IPO u prvom kvartalu 2024. godine s procijenjenom vrijednosti od 15 milijardi dolara, te pregovara s potencijalnim investitorima poput Goldman Sachsa i Morgan Stanleyja, prema izvještaju Bloomberga, prenosi SEEbiz.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *