Ovo su najhrabrije prognoze u vezi sa kretanjem cijene bitcoina u 2024.

Dodajte komentar

Bitkoin je doživio veliki porast u 2023. godini, a digitalna valuta je porasla za oko 152% tokom godine. Brojni komentatori sa kojima je CNBC razgovarao – unutar i izvan industrije kriptovaluta – očekuju da će se rast nastaviti.

Nakon što je dostigao rekordne vrijednosti 2021. godine, bitkoin je imao tešku 2022. godinu obilježenu kolapsima projekata visokog profila, problemima sa likvidnošću i bankrotima.

Te godine, FTKS, nekada jedna od najvećih svetskih berzi kriptovaluta, podnijela je zahtjev za bankrot. Godine 2023, njen osnivač Sem Bankman-Frid proglašen je krivim po svih sedam krivičnih tačaka koje su protiv njega podigli savezni tužioci u SAD.

Takođe 2023. godine, Binance-ov Changpeng Zhao izjasnio se krivim za krivične prijave i povukao se sa mesta generalnog direktora kompanije u okviru nagodbe od 4,3 milijarde dolara sa Ministarstvom pravde.

Sada kada su dva slučaja visokog profila rešena, mnogi rukovodioci kriptovaluta vide ovo kao priliku da krenu napred i podvuku crtu pod nedoličnim ponašanjem dva lidera industrije.

Sa žarom koji se vraća na kripto tržišta, lideri industrije pozivaju na početak novog skupa, zasnovanog uglavnom na dve stvari – „prepolovljavanju“ bitkoina i potencijalnom odobrenju američkog fonda kojim se trguje bitkoinima.

Prepolovljenje, koje se dešava svake četiri godine, je događaj zapisan u kodu bitkoina. Nagrade koje takozvani rudari dobijaju za rudarenje bitkoina su prepolovljene. Ovo održava gornju granicu ponude bitkoina, koja će ikada biti samo 21 milion. U prethodnim ciklusima cijena, prepolovljenje je prethodilo rastu cijene bitkoina.

U međuvremenu, raste uzbuđenje što će američka komisija za hartije od vrijednosti odobriti prvi bitkoin ETF, nakon godina protivljenja. To bi značilo da investitori mogu da kupe proizvod koji prati cijenu bitkoina bez potrebe da idu na berzu i direktno drže digitalnu valutu. Industrija se nada da će to privući širi krug investitora, posebno velikih institucionalnih investitora.

Uz sve ovo uzbuđenje dolaze i neka prilično hrabra predviđanja o cijeni bitkoina. Evo izbora nekih od njih.

Mark Mobijus: 60.000 dolara

Mark Mobijus je 2022. tačno predvidio da će bitkoin pasti na 20.000 dolara kada se trgovalo iznad 28.000 dolara. Nakon toga, tražio je cijenu od 10.000 dolara, koje se držao 2023. Međutim, to se nije ostvarilo kako je bitkoin ojačao.

Za 2024, Mobijus je za CNBC rekao da bi bitkoin mogao da dostigne 60.000 dolara do kraja godine.

„Nema razloga da se da to predviđanje“, rekao je Mobijus, osim što izgleda vjerovatno da će biti bitkoin ETF i „koji je povećao interesovanje“ za kriptovalutu.

Bit Mining: $75,000

Iouvei Iang, glavni ekonomista kompanije za rudarenje kriptovaluta Bit Mining, vjeruje da bi bitkoin mogao da dostigne 75.000 dolara do 2024.

Jang pripisuje očekivani porast cijene bitkoina odobrenom bitkoin ETF-u, što dovodi do većeg institucionalnog ulaganja u bitkoin, kao i prepolovljenja bitkoina u maju 2024. godine, što bi rezultiralo ograničenjem ponude bitkoina.

„Predviđam da će se bitkoin trgovati između 25.000 i 75.000 dolara 2024. i 45.000 do 130.000 dolara 2025. godine“, rekao je Jang u saopštenju poslatom e-poštom.

„Iako su visoke cene moguće, neće svi investitori profitirati zbog nestabilnosti tržišta i ljudskih tendencija straha i pohlepe.

Jang je rekao da je odobrenje ETF-a i dalje najveća priča za bitkoin u 2024. godini — iako bi investitori trebalo da budu pažljivi s vremenom s obzirom na rane koje su ostavile kolaps velikih kripto firmi kao što su Luna i FTKS, a pošto je izborna godina kada je tema kripto, to će vjerovatno postati više političko pitanje.

„Tržišno vrijeme je teško, ali postepen pristup – akumuliranje na medvedim tržištima i uzimanje profita na tržištima bikova – može biti efikasnija strategija za one koji nemaju ranu akumulaciju.

CoinShares: ​​80.000 dolara

Džejms Baterfil, šef istraživanja u CoinShares-u, rekao je da je pejzaž digitalne imovine postavljen za „značajnu promjenu“ 2024. godine, vođen potencijalnim odobravanjem bitkoin ETF-ova u SAD.

„Ovaj dugo očekivani razvoj je spreman da proširi bazu investitora za kriptovalute i integriše ih u veću integraciju sa tradicionalnim finansijskim tržištima“, rekao je Baterfil za CNBC putem e-pošte.

„Procjene sugerišu da bi povećanje investicija od 20% iz tekućih sredstava pod upravljanjem (oko 3 milijarde dolara) potencijalno moglo da gurne cijene bitkoina na 80.000 dolara.

U međuvremenu, scenario u kojem centralne banke smanjuju kamatne stope takođe bi mogao da „igra odlučujuću ulogu“ u rastu bitkoina, dodao je Baterfil.

Tržište će takođe pratiti faktore izvan prepolovljenja – za koje on vidi da su već uračunati u bitkoin – koji bi mogli dodatno uticati na cijenu digitalnog novčića.

„Iako je prepolovljenje poznat događaj, drugi elementi, posebno potencijal za smanjenje kamatnih stopa, vjerovatno će biti značajni u oblikovanju cijene bitkoina u budućnosti“, rekao je Baterfil.

Nexo: 100.000 dolara

Antoni Trenčev, poznati bitkoin bik i suosnivač Nexo, berze kriptovaluta, veruje da bi bitkoin mogao da dostigne 100.000 dolara 2024. godine.

Godine 2022. pozvao je bitkoin da dostigne 100.000 dolara, ali to se nije dogodilo. Umjesto toga, te godine je pala cijena bitkoina. Odustao je od daljih predviđanja cijena.

Ali u napomeni u decembru, Trenchev je obnovio svoj poziv od 100.000 dolara za 2024., navodeći prepolovljenje i potencijalno odobrenje više bitkoin ETF-ova.

„Moja očekivanja za 2024. su da bi tvin-turbo pojačanje od odobrenja prepolovljenja bitkoina i spot ETF-a trebalo da podstakne bitkoin na 100.000 dolara, sa izgledima za dalji maksimum u 2025.“, rekao je Trenčev u belešci. „Put do 100.000 dolara biće popločan neočekivanim rupama i dvocifrenim padom poput bitkoina.

Trenčev je dodao da će najveći dobici doći od digitalnih tokena i projekata „koji još nisu ni na radaru“.

Standard Chartered: 100.000 dolara

U novembru, Standard Chartered je udvostručio svoju ponudu bitkoina na 100.000 dolara u aprilu. Banka je rekla da će to biti vođeno odobrenjem brojnih ETF-ova.

Prepolovljenje će takođe podržati bitkoin, saopštila je banka.

Kerol Aleksander: 100.000 dolara

Godine 2022, profesorka finansija na Univerzitetu u Saseksu, Kerol Aleksander, imala je prilično uspješan test buduće cijene bitkoina.

Ona je predvidjela da će bitkoin 2022. pasti na 10.000 dolara. Te godine bitkoin je pao na oko 15.480 dolara, prema podacima CoinDeska. Za 2023, Aleksandar je rekla da će bitkoin porasti do 50.000 dolara. Bitkoin je početkom decembra dostigao godišnji maksimum od oko 44.700 dolara.

Aleksandar je za CNBC rekla da će se tokom prvog kvartala 2024. bitkoin trgovati između 40.000 i 55.000 dolara, zbog toga što „profesionalni trgovci stvaraju volatilnost“.

Sljedeća faza će zavisiti od toga kada će američka Komisija za hartije od vrijednosti izmiriti optužbe protiv Coinbase-a i Binance-a, što bi moglo biti neophodno prije nego što bitkoin ETF može biti odobren, kaže Alekander, ponavljajući druge komentatore. SEC je tužio i Coinbase i Binance 2023. godine.

Aleksandar je rekao da je izmirenje tih troškova vjerovatno u drugom ili trećem kvartalu, nakon čega će ETF-ovi biti odobreni i cijena bitkoina će porasti na 70.000 dolara, što je novi rekord svih vremena.

Cijena tada zavisi od sposobnosti dobavljača ETF-a, kao što su Blackrock i Fideliti, „da obuče svoje tvorce tržišta ne samo da kreiraju ETF-ove, već i da se brane od manipulacija cijenama“ na berzama koje stvaraju „prekomjernu volatilnost“.

„Prije kraja 2024. cena bi mogla da pređe 100.000 dolara, ali samo ako algoritmi za kreiranje tržišta Blackrock i Fideliti imaju mogućnost da smanje volatilnost“, zaključio je Aleksandar.

Matriksport: 125.000 dolara

Matriksport, koji se naplaćuje kao kompanija za kripto finansijske usluge, objavio je u novembru bilješku u kojoj se predviđa da će bitkoin dostići 63.140 dolara do aprila 2024. i 125.000 dolara do kraja sljedeće godine.

„Na osnovu našeg modela inflacije, očekuje se da će makro okruženje ostati snažan vjetar u leđa za kriptovalute. Očekuje se još jedan pad inflacije, što bi navelo Federalne rezerve da vjerovatno iniciraju smanjenje kamatnih stopa“, navodi se u izvještaju Matriksporta.

„U kombinaciji sa geopolitičkim unakrsnim strujama, ova zdrava doza monetarne podrške bi trebalo da gurne bitkoin na nove maksimume 2024.

Mnogi komentatori vide ublažavanje monetarne politike kao podršku bitkoinu, koji se smatra rizičnom imovinom. U međuvremenu, neki vide bitkoin kao neku vrstu imovine „sigurne luke“ u koju se može uliti novac u vrijeme geopolitičkog sukoba, iako se mnogi ne slažu sa ovom teorijom, prenosi SEEbiz.

CoinFund: do 500.000 dolara

CoinFund rizičnog kapitala predviđa jednu od najviših cijena bitkoina za 2024.

„Bitcoin ima snažnu inverznu korelaciju sa dolarom i realnim prinosima, od kojih oba sada padaju“, rekao je Seth Gins, upravljački partner u CoinFundu, za CNBC putem e-pošte. „Takođe očekujemo da će praćenje priliva nakon lansiranja BTC spot ETF-ova, kao i rastuće uzbuđenje oko vjerovatnog odobrenja ETH (etar) spot ETF-a kasnije 2024. godine, biti prilično značajno.

Gins je dodao da misli da je industrija u procesu „normalizacije propisa“.

Gins je rekao da bi bitkoin mogao da dostigne milion dolara po novčiću “u ovom sljedećem ciklusu”, ali je rekao da bi “razumnije očekivanje” za 2024. bitkoin bilo između 250.000 i 500.000 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *