Kina postala najveći izvoznik vozila

Dodajte komentar

Kina je od januara do novembra izvezla 4,41 milion vozila i tako prestigla Japan koji je u istom periodu u inostranstvo izvezao 3,9 miliona.

Najveći uzrok za skok, od čak 58 odsto u izvozu automobila koji je Kina ostvarila u 2023. u odnosu na prethodnu godinu, imala je prodaja vozila Rusiji i Meksiku, ali i Evropi i Jugoistočnoj Aziji.

Kina je u periodu januar-oktobar izvezla 730.000 automobila u Rusiju, što je čak sedam puta više nego u istom vremenskom periodu u 2022. godini, prenose kineski mediji.

Taj veliki prodor kineskih automobila omogućila je politika sankcija prema Rusiji zbog njene intervencije u Ukrajini, pošto su sa ruskog tržišta odjednom nestali njemački, japanski i južnokorejski automobili.

Krupan skok u izvozu automobila Kinezi su zabilježili i u odnosu na Meksiko, u koji je u pomenutom periodu otišlo 330.000 vozila koje su proizveli, što je porast od čak 70 odsto.

Rezultati za decembar još nisu svedeni, a japanski stručnjaci očekuju da će dvanaestomjesečno postignuće njihove države biti 4,3 miliona izvezenih jedinica, što praktično znači da je u 2023. godini Kina sigurno svrgla Japan sa svjetskog trona.

(Srna)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *