Opozicija tvrdi da je Crna Gora prevarena, Spajić kaže da građani vjeruju u “Evropu sad 2”

Dodajte komentar
Foto: Skupstina CG

Gdje je program “Evropa sad 2”, kada će početi rad na njemu, kada će biti objavljene finansijske analize, jesu li građani prevareni obećanjima o prosječnoj plati od hiljadu i minimalnoj od 700 eura…

To su neka od ključnih pitanja koja su na premijerskom satu u Skupštini, upućena predsjedniku Vlade Milojku Spajiću. Spajić je odgovarao na pitanja opozicionih poslaničkih klubova nakon što je predsjednik Skupštine Andrija Mandić saopštio da neće biti upita parlamentarne većine. On je kazao da su to uradili radi Spajićevih prethodno preuzetih obaveza.

Spajić je kazao da su dosadašnje prognoze opozicije bile netačne, pa će i program “Evropa sad 2” sprovesti kao i prethodne mjere. On tvrdi da se program već nalazi u predlogu budžeta za 2024. i da je januarsko povećanje minimalne penzije, njegov sastavni dio.

“Zašto ste ih prevarili?”

Poslanik Građanskog pokreta URA i bivši premijer Dritan Abazović pitao je gdje je “Evropa sad 2” u predlogu budžeta a zatražio je i objašnjenje, jer su građani kako tvrdi, prevareni obećanjima.

“Interes građana je da znaju zašto ste ih prevarili. Niste predložili mjere koje ste obećali. Đe Vam je 1.000 eura prosječne plate”, naveo je on i upitao da li građani treba da im vjeruju.

On je istakao da da su Spajićeve teze nepouzdane i da je proljetos tvrdio da će država bankrotirati te da je građane prevario jer nema uvećanja plata. Pozdravio je rad ministra finansija Novice Vukovića, za kojeg je kazao da je demaskirao politiku 44. Vlade jer je objelodanio politike i stanje u državnoj kasi. Abazović je dodao da će prosvjetni radnici Spajiću danas predložiti uvećanje plate od pet odsto od 1. januara ali i istu mjeru, kroz nekoliko mjeseci.

Da u uspjeh “Evrope sad 1” vjeruju građani i da su dali povjerenje za nastavak tog programa, kazao je Spajić. On tvrdi i da će “Evropa sad 2”, imati svoj nastavak u “Evropi sad 3”.

Spajić tvrdi da će program “Evropa sad 2” sprovesti kao i prethodne te da je ta mjera već u predlogu budžeta za 2024., i da počinje za nekoliko dana. On je naglasio da je januarsko povećanje minimalne penzije dio tog programa.

“Ova Vlada je imala mjesec i po dana da predloži budžet, zato ćemo u prvom kvatralu 2024. početi sa radom na pripremi fiskalne strategije”, najavio je Spajić i istakao da je su “Evropa sad” programi identični i da ne postoji razlog da se ne da podrška njegovom nastavku.

Pitanje je stiglo i od Jevrosime Pejović iz posebnog kluba poslanika, koja je upitala da li je Vlada napravila analizu prije sprovođenja “Evrope sad 2” i kada će biti objavljena.

Spajić je naglasio da je odgovor za to pitanje identičan onom koji je dao Abazoviću.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *