Izrael će podržati izgradnju Intelove fabrike čipova sa 3,2 milijarde dolara

Dodajte komentar

Izraelska vlada je pristala da izdvoji 3,2 milijarde dolara za podršku izgradnje fabrike čipova Intela na jugu zemlje koja će koštati ukupno 25 milijardi.

Kalifornijska firma Intel će proširiti svoje postojeće postrojenje kod grada Kiriat Gat koje se nalazi 42 kilometara od Pojasa Gaze u kome trenutno bukte sukobi između Vojske Izraela i palestinskog Hamasa, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Ova investicija je “važan dio napora kompanije Intel da podstakne otporniji lanac snabdevanja” pored ulaganja u proizvodnju u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u saopštenju Intela.

Izraelska ministarstva finansija i ekonomije smatraju da Intelovo ulaganje predstavlja veliki izraz poverenja u lokalnu privredu uprkos ratu sa Hamasom.

“Ova investicija, u vrijeme kada Izrael vodi rat protiv apsolutnog zla, rat u kome dobro mora da pobijedi zlo, predstavlja ulaganje u prave i pravedne vrednosti koje predstavljaju napredak čovečanstva”, rekao je ministar finansija Izraela Bezalel Smotrič.

Novi projekat će stvoriti nekoliko hiljada novih radnih mesta, a Intel se obavezao da će u narednih deset godina od izraelskih dobavljača kupiti robu i usluge za 16,6 milijardi dolara.

(B92/Tanjug)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *