Cijene nekretnina u Njemačkoj padaju četvrto tromjesečje zaredom

Dodajte komentar

Cijene nekretnina u Njemačkoj padaju četvrto tromjesečje zaredom i po najvišoj stopi u poređenju s kvartalom godinu dana ranije od kada je njemačka kancelarija za statistiku počela da vodi evidenciju 2000. godine, naglašavajući najveću nekretninsku krizu u ovoj zemlji u više decenija.

U drugom kvartalu 2023. cene stambenih nekretnina pale su za 9,6 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci Destatisa. U razdoblju od jula do septembra bile su niže za 1,4 odsto u poređenju sa prethodna tri mjeseca.

“U Njemačkoj je do 2022. godine postojao špekulativni cjenovni balon, među najvećima zadnjih 50 godina”, rekao je Konstantin Kolodilin iz Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW).

“Cijene od tada padaju. Balon je pukao”, dodao je.

Godinama je sektor nekretnina u Njemačkoj i širom Evrope doživljavao procvat jer su kamatne stope bile niske, a potražnja velika. Međutim, nagli rast kamatnih stopa i troškova zaustavio je taj trend, gurajući građevinske preduzetnike u stečaj s obzirom da bankovno finansiranje presušuje, a poslovi se zamrzavaju.

U trećem kvartalu je posebno izražen bio pad cijena porodičnih kuća u većim njemačkim gradovima, od čak 12,7 odsto, dok su cijene stanova u Njemačkoj pale za 9,1 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Odvojeno, kancelarija za statistiku u petak je saopštila da su narudžbine u građevinskoj industriju u oktobru pale za 6,3 odsto u odnosu na mjesec ranije, prema sezonski prilagođenim podacima.

Njemačko udruženje građevinske industrije objavilo je da sektor stambene gradnje ide u smeru daljeg gašenja radnih mjesta.

Austrijski nekretninski div Signa, koji je u značajnoj mjeri prisutan u Njemačkoj, prošlog mjeseca je podnio zahtjev za stečaj, što je do sada najveća žrtva nekretninske krize u regionu, podsjeća Reuters.

(Poslovni dnevnik)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *