BiH i Albanija na začelju u Evropi po standardu stanovništva

Dodajte komentar

Bosna i Hercegovina je zajedno sa Albanijom na začelju u Evropi po standardu stanonvištva.

Rezultati Evropskog programa poređenja cijena i bruto domaćeg proizvoda (BDP) pokazuje da je BDP po stanovniku u Bosni i Herrcegovini, izražen u standardu kupovne moći, u 2022. iznosio tek 35 odsto prosjeka zemalja Evropske unije, dok je stvarna individualna potrošnja po stanovniku izražena u standardu kupovne moći, u istoj godini, iznosila, 41 odsto prosjeka Europske unije, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Bosna i Hercegovina je za nijansu bolja od Albanije, ali zaostaje za zemljama regiona.

Bosni i Hercegovini je odmakla i Makedonija koja ima BDP po stanovniku u BiH na nivou od 42 posto EU prosjeka, a stvarnu individualnu potrošnja po stanovniku na 50 odsto prosjeka EU.

U regionu, najbogatija je Slovenija koja je na 10 odsto ispod prosjeka 27 zemalja Evropske unije. Hrvatska unekoliko zaostaje sa oko 25 odsto ispod EU prosjeka, a za Hrvatskom kaska Crna Gora.

Srbija za njima zaostaje ali je nešto bolje rangirana od Makedonije, BiH i Albanije.

Luksemburg ima daleko najveći BDP po stanovniku od svih 36 zemalja uključenih u ovo poređenje, što je više od dva i po puta iznad prosjeka EU-a. To se djelimično objašnjava činjenicom da je veliki broj stranih stanovnika zaposlen u zemlji i na taj način doprinosi njenom BDP-u, dok nijesu uključeni u rezidentno stanovništvo.

Irska zauzima drugo mjesto među državama članicama EU, sa 135% iznad prosjeka EU, a slijede je Danska, Holandija, Austrija i Belgija i svaka s BDP-om po stanovniku više od 20% iznad prosjeka.

Dok je BDP uglavnom pokazatelj nivoa ekonomske aktivnosti, stvarna individualna potrošnja alternativni je pokazatelj koji je bolje prilagođen za opis materijalne dobrobiti domaćinstava.

Standard kupovne moći (SKM) je jedinica vještačke valute koja eliminiše razlike u nivoima cijena među zemljama. Na taj način jedan SKM kupuje istu količinu roba i usluga u svim zemljama. Ova jedinica omogućava smislena poređenja obima ekonomskih pokazatelja među zemljama.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *