Katastar i državna imovina svako svojim putem: Vlada od naredne godine od jedne pravi dvije uprave

Dodajte komentar

Vlada premijera Milojka Spajića od naredne godine Uprava za katastar i državnu imovinu razdvojiće na dvije uprave – za državnu imovinu i za katastar.

Ovo je definisano Predlogom zakona o budžetu za 2024. godinu u kome su dvije uprave posebne budžetske jedinice. Predviđeno je da Uprava za državnu imovini ima budžet od 23,5 miliona eura, a Uprava za katastar sedam miliona.

Razdvajanje dolazi poslije tri godine nakon što su ove dvije institucije na predlog Spajića kao tadašnjeg ministra finansija spojene u jednu.

“Vijesti” čekaju odgovor od Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, kojim rukovodi ministar Janko Odović o razlozima za razdvajanje ove uprave.

Razdvajanje znači i prestanak mandata aktuelnom direktoru Uprava za katastar i državnu imovinu Koči Đurišiću koji je na tu poziciju izabran u aprilu 2022. godine, a prethodno je bio vršilac dužnosti direktora.

Predlogom budžeta za narednu godinu planirano je i razdvajanje Upravu prihoda i carina na dvije posebne uprave i to nakon tri godine nakon što su ove dvije institucije na predlog Spajića kao ministra finansija spojene u jednu. Ministarstvo finansija, kojim rukovodi ministar Novica Vuković, od 23. novembra do danas nije odgovorilo na pitanja o razlozima razdvajanja ove Uprave na dvije posebne institucije.

Novo razdvajanje Uprave prihoda i carina značiće skraćenje punog mandata aktuelnom direktoru Vladimiru Bulajiću koji je na tu poziciju imenovan u aprilu ove godine, a prethodno je bio vršilac dužnosti ove institucije.

Direktori sve četiri novoformirane uprave moraju biti izabrani na javnom konkursu.

Izvor: Vijesti.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *