US Steel, nekada najveća komapnija na svijetu, prodata za “samo” 14 milijardi dolara

Dodajte komentar

Američki US Steel pristao je da bude prodat kompaniji Nippon Steel koja je najveći japanski proizvođač čelika, u ugovoru vrijednom 14,1 milijardu dolara.

Dogovor označava najnoviji korak u postepenom padu legendarne 122 godine stare firme, koja je nekad bila najveća kompanija na planeti. Bio je to jedan od prvih velikih konglomerata i simbol američke industrijske moći.

Ali više nije ni najveći američki proizvođač čelika, nakon što ga je prije nekoliko godina nadmašio Nucor Steel.

– Uvjereni smo da je ova kombinacija doista najbolja za sve. Današnja objava također koristi Sjedinjenim Državama, osiguravajući konkurentnu, domaću industriju čelika, dok jača našu prisutnost na globalnom nivou – rekao je glavni izvršni direktor US Steela David Burritt.

Prema uslovima ugovora, poslovanje US Steela zadržat će svoje ime i i dalje će imati sjedište u Pittsburghu. Ali dogovor bi ipak mogao izazvati protivljenje.

Ranije ovog ljeta sindikat United Steelworkers obećao je da će podržati samo predloženu ponudu druge sindikalno organizirane američke čeličane, Cleveland Cliffs, za kupovinu U.S. Steela, u novčanom i dioničkom poslu koji se tada procijenio na 32,53 dolara po dionici, ili 40 posto manje od Nipponove ukupne ponude u kešu.

Upravni odbor US Steela odbio je tu ponudu i počeo razmatrati druge ponude.

Sindikat, koji u US Steelu ima 11.000 članova, u ponedjeljak je napao ugovor s Nippon Steelom.

– Premalo je reći da smo razočarani najavljenim ugovorom između U.S. Steela i Nippona, jer pokazuje istu pohlepu i kratkovidost koji su predugo vodili U.S. Steel – rekao je predsjednik USW-a David McCall.

– Ostali smo tokom cijelog procesa otvoreni za saradnju s U.S. Steelom kako bismo zadržali ovu kultnu američku firmu u domaćem vlasništvu i pod upravom, ali umjesto toga ona je odlučila gurnuti u stranu brige svoje predane radne snage i preći u strano vlasništvo – naveo je McCall.

Sindikat je jasno dao do znanja da se nada blokiranju sporazuma.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *