Ovo su gradovi sa najviše milionera

Dodajte komentar

Harveyville, grad u kojem živi Richie Rich, možda ne postoji, ali svjetski milioneri iz stvarnog života konentrišu se u određenim državama i gradovima širom svijeta.

Iz Izvještaja o najbogatijim gradovima svijeta 2023 Henley & Partners, VisualCapitalist je mapirao 20 najvećih područja širom svijeta u kojima živi najviše milionera.

Na čelu liste, Njujork se može pohvaliti sa nevjerovatnih 340.000 milionera, što čini otprilike 4% ukupnog stanovništva grada. Status New Yorka kao globalnog finansijskog centra privlači milione ljudi koji traže visoko plaćene poslove, dok one sa unosnim karijerama prirodno privlači grad.

Visualcapitalist.com

Evo kompletne rang liste gradova sa najviše milionera.

Na drugom mjestu, Tokio je dom značajnog milionerskog stanovništva od 290.000, a zatim ga slijedi San Francisco i Silicijumska dolina—sa 285.000 visoko imućnih pojedinaca (HNWI) koji posjeduju bogatstvo od milion dolara ili više.

Drugi veliki finansijski centri—London (4.), Singapur (5.), Hong Kong (7.)—zauzimaju centralno mjesto u prvih 10, a pridružuju im se kineski trgovinski centri Peking (8.) i Šangaj (9.).

Jedan značajan ulazak na listu je Sydney, koji iznenađujuće drži 10. poziciju, sa više od 100.000 milionera. Uz Melburn (17.), Australija sve više postaje centar za migracije milionera. Ovaj trend je vođen faktorima kao što su visoke ocjene kvaliteta života, pristup azijskim tržištima i nepostojanje poreza na nasljeđe u zemlji.

Gradovi koji bilježe najveći rast broja milionera

Svijet se značajno obogatio u posljednjoj deceniji, kako na nivou po glavi stanovnika, tako i zbog sve većeg broja milionera. Na primjer, između 2010. i 2020. godine broj milionera se povećao za skoro 65%.

Evo pregleda gradova koji su doživjeli najveću promjenu u svojoj milionerskoj populaciji između 2012-2022.

U protekloj deceniji, Hangzhou, Kina i Ostin, Teksas, više su nego udvostručili broj milionera. Ovaj trend ih stavlja na vrh ljestvice po rastu milionerske populacije, kojom u velikoj mjeri dominiraju gradovi u Kini i SAD-u, što odražava ekonomsku snagu ove dvije zemlje.

Poređenja radi, na početku 21. vijeka, SAD i Japan su imali sličan broj milionera. Međutim, SAD su održale rast milionerske populacije, dok je Kina prestigla Japan po ekonomskoj veličini 2010., a potom i po broju milionera 2014. godine.

Drugi ekonomski giganti u nastajanju u 2010-im – Indija i Vijetnam – takođe su zabilježili rast milionera u gradovima Bengaluru (88%), Hyderabad (78%) i Ho Chi Minh City (82%).

S druge strane, Moskva i Sv. Petersburg su u istom vremenskom periodu izgubili oko 40% svojih milionera, pri čemu su sankcije protiv zemlje odigrale ključnu ulogu pogoršanja njihovog bogatstva, kao i egzodusa stanovnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *