Najjeftini i najskuplji gradovi na svijetu

Dodajte komentar

Najjeftiniji grad na svijetu je Damask, prema EIU istraživanju svetskih troškova života. Posle njega slijede Teheran i Tripoli, dok su kao najskuplji gradovi navedeni Singapur i Cirih.

Mapa magazina “Ekonomist” pokazuje kako se ovaj grad i njegovi susjedi mogu uporediti sa Njujorkom, referentnim gradom indeksa.

EIU sastavlja cijenu za više od 200 proizvoda i usluga, koji se pretvaraju u dolare. Zatim se upoređuje svaki grad u odnosu na Njujork, koji ima referentni rezultat od 100. Najskuplji gradovi na svijetu ove godine, Singapur i Cirih, dobili su 104. Damask, razorena prestonica Sirije, postigao samo 13.

Bliski istok i Afrika čine veliki udio na dnu liste; oni su dom šest od deset najjeftinijih gradova na svijetu. Ali neki dijelovi Bliskog istoka su mnogo skuplji: Tel Aviv u Izraelu i Aman u Jordanu su najskuplji u regionu, sa sličnim troškovima kao i mnogi gradovi u zapadnoj Evropi i Severnoj Americi. (Cijene su prikupljene pre rata u Gazi.) Zalivski gradovi su takođe porasli ove godine, prenosi The Econimist.

U podsaharskoj Africi, od devet gradova uključenih u indeks, Harare, glavni grad Zimbabvea, je najskuplji. Duala, u Kamerunu, porasla je za 16 mjesta na 112. mesto, najviše je “skočila” od bilo kog grada u Africi. (To je uglavnom bilo zbog apresijacije njene lokalne valute u odnosu na dolar.)

Nizak rang za veći dio regiona će biti malo uteha za lokalne stanovnike: EIU-ov indeks ne uzima u obzir cijene u odnosu na plate. Egipat, Iran i Sirija, na primer, nastavili su da bilježe dvocifrenu inflaciju ove godine. Cijene su tamo možda niže nego u Njujorku, ali malo ko će ga smatrati pristupačnim.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *