Francuska uvodi „socijalni lizing“: E-automobil za 54 eura mjesečno

Dodajte komentar

Francuska uvodi takozvani „socijalni lizing“, ideja koja podrazumijeva pad emisija štetnih gasova, rast proizvodnje i pomoć socijalno manje privilegovanim porodicama.

Zainteresovani se sada mogu registrovati putem interneta, a zatim od januara kupiti električne automobile za 100 eura ili manje mjesečno. Ponuda je namijenjena domaćinstvima čiji je referentni prihod manji od 15.400 eura godišnje, pišu nemački mediji, a prenosi Fenix magazin.

Uslov je i da kupac živi najmanje 15 kilometara od svog radnog mjesta ili putuje više od 8.000 kilometara godišnje zbog posla.

Makronova vlada na ovaj način ispunjava predizborna obećanja. Za 2024. ponuda će biti ograničena na 20.000 do 25.000 mogućih registracija, ali će se kasnije postupno proširivati.

Subvencije iznose do 13.000 eura za svaki lizing automobil. Ugovori o bi trebalo da traju tri godine i moći će da se obnavljaju.

„Socijalni lizing“ je obećanje iz predizborne kampanje kojeg je prošle godine dao predsjednik Emanuel Makron. Automobili su odgovorni za više od 15 odsto emisije štetnih gasova u Francuskoj. Vlada želi da smanji ovu kvotu kako bi mogla da ispuni ciljeve smanjenja štetnih gasova do 2030. godine.

Osim toga, Francuska želi da podstakne evropsku, a još više domaću proizvodnju.

„Želimo pomoći, pre svega, da se kupe električni automobili koji su proizvedeni u našoj zemlji“, naveli su.

Najjeftinije ponude za „socijalni lizing“ iznose 54 eura mjesečno bez osiguranja. Trenutno se odnose na modele koji se proizvode u Evropi, ali ne i u Francuskoj.

U budućnosti subvencije više neće biti dostupne za električne automobile kineskih proizvođača, prenose njemački mediji.

(Poslovni dnevnik)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *