Vlada razmatra pristupanje Jedinstvenom području plaćanja u eurima

Dodajte komentar

Vlada razmatra pristupanje Crne Gore Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA -Single Euro Payment Area).

To se, između ostalog, navodi u platformi za učešće predsjednika Vlade Crne Gore Milojka Spajića na 66. plenarnom zasijedanju komiteta eksperata za procjenu mjera za suzbijanje pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL).

SEPA je područje na kojem potrošači, poslovni subjekti i institucije javne vlasti mogu uplaćivati, te primati plaćanja u eurima, pod jednakim osnovnim uslovima, pravima i obvezama, nezavisno od lokacije na kojoj se nalaze.

Cilj inicijative SEPA je uspostava jedinstvenog sistema platnog prometa.

Područje SEPA obuhvata 36 država. Tu su, između ostalih, sve članice EU, ali i Island, Lihtenštajn, Norveška, Švajcarska, Monako, San Marino, Andora i Vatikan.

Zvanična Podgorica je 2002. godine, zajedno sa zemljama eurozone, kojoj Crna Gora ne pripada, umjesto njemačke marke preuzela euro kao valutu.

Podsjećamo, u ponedjeljak 11. decembra uspostavljen je direktan platni promet između Univerzal kapital banke u Crnoj Gori sa Srbijom i BiH.

Podsjetimo, premijer Milojko Spajić saopštio je ranije danas da se Crna Gora nije našla na ‘sivoj listi’ FATF-a i tako izbjegla veliki problem za ekonomiju, ali i reputaciju države.

“Još jedna uspješna misija. Crna Gora je izbjegla sivu listu Manivala. Izuzetni napori Vlade Crne Gore i posebnog tima koji je radio danonoćno, uz podršku Parlamenta, bili su presudni da se ispune zahtjevi i izbjegne veliki problem za ekonomiju, ali i našu reputaciju”, napisao je Spajić na mreži X.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *