Maskov SpaceX sada vrijedi više od Boeinga

Dodajte komentar

Procjena vrijednosti komapnije “SpaceX” Ilona Maska dosegnula je 180 milijardi dolara na temelju tekuće sekundarne prodaje dionica.

Firma raspravlja o sporazumu s investitorima o prodaji dionica od insajdera u ponudi za kupovinu po 97 dolara po dionici, prema osobi upoznatoj s raspravama.

Ponuda ne uključuje prikupljanje novog kapitala jer ponuda za kupovinu predstavlja sekundarnu prodaju postojećih dionica i očekuje se da će biti zatvorena u januaru.

SpaceX obično izvodi te sekundarne krugove otprilike dva puta godišnje kako bi zaposlenicima i drugim dioničarima firme pružio priliku za prodaju dionica.

Najnovija procjena predstavlja porast od 20 odsto u odnosu na prethodni rekord SpaceX-a od 150 milijardi dolara, koji je kompanija dosegla sekundarnom prodajom u julu po cijeni od 81 dolar po dionici.

SpaceX ima gotovo monopol na tržištu lansiranja satelita u SAD-u, zahvaljujući svojim motornim raketama Falcon i neuspjehu konkurenata da isporuče operativne rakete za natjecanje.

SpaceX-ov Starlink satelitski internetski biznis smatra se ključnim ekonomskim pokretačem firme, s više od 5.000 lansiranih satelita do danas i uslugom koja se može pohvaliti s više od dva miliona pretplatnika.

Osim toga, novo „monstruozno“ vozilo ove kompanije, Starship, nastavlja napredovati u testovima letenja, predstavljajući pokušaj stvaranja višekratne rakete nove generacije neviđenih razmjera i snage.

Ovo je sada jedna od najvrednijih privatnih kompanija na svijetu.

Najnovija procjena SpaceX-a svrstava kompaniju iznad tržišne vrijednosti bilo kojeg od vodećih američkih odbrambenih proizvođača – uključujući Boeing (oko 150 milijardi dolara), Lockheed Martin (oko 112 milijardi dolara) i Northrop Grumman (oko 73 milijarde dolara).

Takođe vrijedi više od najvrednijih američkih telekomunikacionih firmi – poput Verizona (oko 154 milijarde dolara) ili AT&T (oko 115,9 milijardi dolara), prema podacima FactSeta objavljenim u srijedu, koje prenosi Biznisinfo.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *