Predstavljen novi Izvještaj UPCG o stvaranju povoljnog ambijenta za održiva preduzeća

Dodajte komentar

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG), u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (ILO), održala je u Podgorici konferenciju na temu „Decenija izgradnje ambijenta za održivi razvoj preduzeća: Gdje je Crna Gora danas?“.

Na događaju je lansiran novi Izvještaja UPCG o stvaranju povoljnog ambijenta za održiva preduzeća, koji je učesnicima prezentovao zamjenik generalnog sekretara UPCG Filip Lazović, uz objašnjenje da isti sadrži pregled aktuelnog stanja u privredi i promjena nastalih u odnosu na period prije deset godina kada je objavljen strateški dokument UPCG “Pet ubica biznisa”.

Prema Izvještaju, crnogorski biznis ambijent i dalje karakterišu brojne biznis barijere, od kojih su ključne, po ocjeni privrednika: neefikasna javna uprava, politička nestabilnost, siva ekonomija i nelojalna konkurencija, neadekvatna radna snaga.

,,U određenim oblastima dogodio se i napredak, kao što su pristup finansijama i  digitalizacija. Kompanije su sebi olakšale poslovanje i unaprijedile poslovni ambijent kroz investiranje u digitalna rješenja. Ono što je nama u UPCG naročito važno, to je da je prepoznat određen napredak kada je riječ o Zakonu o radu. UPCG je prethodnih deset godina, u ime crnogorske privrede, pregovarala o ovom zakonu“, naglasio je Lazović.

Predsjednik UPCG Slobodan Mikavica je u obraćanju prisutnima istakao da, uprkos pozitivnim promjenama, još uvjek postoji prostor i potreba za daljim radom na unapređenju biznis ambijenta u našoj zemlji.

,,Ono što nas u Uniji posebno ohrabruje je opšte poboljšanje u percepciji privrednika, kada je riječ o promjenama nastalih u periodu od 2013. do 2023. godine. Međutim, to svakako ne znači da su započeti procesi završeni. Već u narednom periodu treba još snažnije, složnije i mudrije raditi na eliminisanju biznis barijera i rješavanju izazova nepoznatih na nacionalnom i na lokalnom nivou. To su procesi koji traže hrabrost, partnerstvo javnog i privatnog sektora i efikasan socijalni dijalog, kako bi se podržalo stvaranje povoljnog poslovnog okruženja i unaprijedila agenda zemlje za integracije u EU“, kazao je Mikavica.

Tokom panel diskusije, Mirsad Azemović direktor Direktorata za pristup i politiku tržišta rada u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, je kazao su u Izvještaju UPCG identifikovani gorući problem. “Trebamo u narednom periodu zdušno i prije svega kordinirano raditi upravo na popravljanju biznis ambijenta, da bi privreda mogla što uspješnije da funkcioniše,” kazao je Azemović.

Da je rezultat danas prezentovanog Izvještaja očekivan smatra Mirsad Azemović, direktor Direktorata za pristup i politiku tržišta rada u Ministarstvu rada i socijalnog staranja. On je kazao da su u Izvještaju UPCG identifikovani gorući problem i da trebamo u narednom periodu zdušno i prije svega kordinirano raditi upravo na popravljanju biznis ambijenta da bi privreda mogla što uspješnije da funkcioniše, a samim tim da se državna kasa zahvaljujući njihovom radu i njihovim uplatama u državni budžet bude bolja,” kazao je Azemović.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija mr Jovana Nišavić istakla je da su u toj instituciji prepoznali određen broj aktivnosti u već usvojenim strateškim dokumentima, koji će u narednom periodu, ako se na adekvatan način implementiraju i finansiraju, dati doprinos u unapređenju poslovnog ambijenta.

,,Pomenula bih Strategiju reforme javne uprave 2022-2026. koja uključuje upravljanje javnim finansijama, kao jedan od ključnih strateških ciljeva vlade. Tu je i Program ekonomskih reformi (PER) 2022-2024. u smislu nastavka reforme ekonomskog upravljanja. Dva veoma važna zadatka su efikasna blagovremena naplata potraživanja i borba protiv sive ekonomije. Njihovom realizacijom se obezbjeđuje red i stabilnost u izvoru finansiranja javnih potreba“, podvukla je Nišavićeva.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Goran Jovetić saopštio je da je ovo ministrastvo posvećeno radu na novom zakonskom tekstu o privrednim društvima, te je konferenciju iskoristio kao priliku da se zahvali Uniji poslodavaca koja dala značajan doprinos izradi tog rješenja.

“Ono što mislimo da će to zakonsko rješenje svakako donijeti jeste da ćemo nastojati da u potpunosti olakšamo neke procedure i ono što smo kroz sistem prepoznali kao problematično u tom dijelu za funkcionisanje privrede da eleiminišemo ovim zakonskim rješenjem,” kazao je Jovetić i najavio da će Izvještaj UPCG biti predstavljen i razmatran na sjednici Savjeta za konkurentnost.

U okviru konferencije „Decenija izgradnje ambijenta za održivi razvoj preduzeća: Gdje je Crna Gora danas?“ danas je održana i svečana ceremonija na kojoj je Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) dodijelila „UPCG nagrade za društveno odgovorno poslovanje (DOP)“ za 2023. godinu. To je događaj koji UPCG već tradicionalno po osmi put organizuje s ciljem da u javnosti promoviše primjere dobre prakse društveno-odgovornog poslovanja, kao i preduzeća koja takvu praksu osmišljavaju i primjenjuju.

Na svečanosti održanoj u hotelu CUE, dodijeljene su nagrade UPCG za mala, srednja i velika preduzeća, u kategorijama: (1) Briga za zaposlene, (2) Briga za životnu sredinu, (3) Briga za zajednicu. Preduzeću koje je po sve tri kategorije najbolje inkorporiralo DOP u svoje poslovanje, dodijeljena je Glavna nagrada. Glavni kriterijumi na osnovu kojih su dodjeljivane nagrade UPCG su održivost, inovativnost i ostvareni uticaj na sve uključene strane.

U oblasti “Briga za zaposlene” za 2023. godinu, nagradu u kategoriji malo preduzeće dobio je Economic Team, dok je u kategoriji veliko preduzeće, nagrada pripala Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB). U oblasti “Briga za zajednicu” za 2023. godinu nagrade su zaslužile kompaniji ENTEXT i Crnogorski Telekom, dok su laureati u oblasti “Briga za životnu sredinu” Mont WAY i Neregelia.

Glavna nagrada je ove godine pripala kompaniji ONE Crna Gora u čije ime je nagradu preuzeo generalni direktor Branko Mitrović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *