Fed najavio tri smanjenja kamatnih stopa u 2024.

Dodajte komentar
Powell - Foto: FED

Federalne rezerve su u srijedu zadržale svoju ključnu kamatnu stopu stabilnom treći put zaredom i najavile višestruka smanjenja koja će uslediti 2024. godine i kasnije.

Uz ublažavanje inflacije i stabilnu ekonomiju, kreatori politike u Federalnom komitetu za otvoreno tržište jednoglasno su izglasali da se referentna stopa na prekonoćne pozajmice zadrži u ciljnom rasponu između 5,25%-5,5%.

Zajedno sa odlukom da ostanu na čekanju, članovi odbora predviđaju najmanje tri smanjenja stope u 2024. godini, pod pretpostavkom da će porasti za četvrtinu procentnih poena. To je manje od tržišne cijene od četiri, ali agresivnije od onoga što su zvaničnici ranije nagovijestili.

Tržišta su u velikoj mjeri očekivala da odluka ostane na mjestu, što bi moglo da prekine ciklus koji je doživio 11 povećanja, gurajući stopu Fed fondova na najviši nivo u više od 22 godine. Ipak, postojala je neizvjesnost oko toga koliko bi FOMC mogao biti ambiciozan sa ublažavanjem politike.

„Tabela raspršivanja“ očekivanja pojedinačnih članova odbora ukazuje na još četiri smanjenja u 2025. godini, ili pun procentni poen. Još tri smanjenja u 2026. godini smanjila bi stopu fondova na između 2%-2,25%, što je blizu dugoročnih izgleda, iako je došlo do značajne disperzije u procjenama u posljednje dvije godine.

Kao mogući pokazatelj da je povećanje cjiena završeno, u saopštenju se navodi da će komitet razmotriti više faktora za „bilo koje“ dodatno pooštravanje politike, riječ koja se ranije nije pojavljivala.

Uporedo sa podizanjem kamatnih stopa, Fed je dozvoljavao do 95 milijardi dolara mjesečno dospećih prinosa na obveznice da se iz svog bilansa stanja povuku. Taj proces je nastavljen i nema naznaka da je Fed spreman da smanji taj dio pooštravanja politike.

Razvoj dolazi usred svjetlije slike inflacije, koja je sredinom 2022. dostigla maksimum od 40 godina.

U svom saopštenju nakon sastanka, odbor je dodao kvalifikator da se inflacija „ublažila u protekloj godini“ dok je zadržao svoj opis cijena kao „povišene“. Zvaničnici FED-a predviđaju da će bazna inflacija pasti na 3,2% u 2023. i 2,4% u 2024. godini, prije nego što se konačno vrati na cilj od 2% 2026. godine.

Ekonomski podaci objavljeni ove nedjelje pokazali su da su i potrošačke i veleprodajne cijene bile malo promijenjene u novembru. Ipak, prema nekim merama, Fed se približava svom cilju inflacije od 2%. Proračuni Bank of America pokazuju da će Fed-ov željeni mjerač inflacije biti oko 3,1% u odnosu na pre godinu dana u novembru, i mogao bi da dostigne šestomjesečnu godišnju stopu od 2%, ispunjavajući cilj centralne banke, prenosi SEEbiz.

U saopštenju se takođe navodi da je ekonomija “usporila”, nakon što je u novembru rečeno da se aktivnost “proširila snažnim tempom”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *