Apple dostigao rekordnu vrijednost

Dodajte komentar

Akcije kompanije Apple zatvorene su noćas po srednjeevropskom vremenu na rekordno visokom nivo usred širokog rasta tehnoloških akcija podstaknutog vjerovanjem da će Federalne rezerve uskoro početi da smanjuju kamatne stope kako inflacija u SAD usporava.

Akcije proizvođača iPhone-a su porasle za 1,7 odsto na 197,96 dolara po komadu, nadmašivši prethodni rekord na zatvaranju berzanskog dana postavljen u julu, piše Bloomberg.

Dobitak ostavlja ove dionice u porastu od 52 procenta od početka godine, što znači da je trenutna tržišna kapitalizacija kompanije Apple na oko 3,08 biliona dolara, učvršćujući je na mjestu najvrednije kompanije na svijetu.

Apple je ojačao zajedno sa ostalim tehnološkim akcijama tokom prošlog mjeseca pošto su prinosi američkog trezora pali usred znakova da se inflacija hladi i da je ekonomija i dalje otporna. Taj stav je ojačan u srijedu kada su centralni bankari odlučili da zadrže postojeće kamatne stope i prognozirali niz smanjenja sljedeće godine.

Prinos na desetogodišnje obveznice pao je na najniži nivo od avgusta tokom trgovačke sesije i blizu je spuštanja ispod četiri odsto.

Nedavni skok za Apple je veliki preokret u odnosu na oktobar kada su kompanijine akcije zatvorene na najnižem nivou u posljednjih pet mjeseci zbog zabrinutosti oko rasta prihoda i prodaje u Kini.

Apple je zabilježio pad prihoda svakog kvartala u fiskalnoj 2023. u odnosu na isti period prethodne godine. Prošlog mjeseca je prognozirao da će prodaja u prazničnom tromjesečju biti otprilike ista kao i prošle godine, što je razočaralo neke investitore.

Wall Street predviđa da će se rast prihoda kompanije ponovo ubrzati 2024. godine kako se potražnja za pametnim telefonima, laptopovima i računarima oporavlja, prema prosjeku procjena analitičara koje je kontaktirao Bloomberg.

(Biznis.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *