Britanske kompanije pauziraju odluke o ulaganjima u Kini

Dodajte komentar

Oko 60 odsto britanskih kompanija smatra da usporavanje kineske privrede predstavlja veći izazov za njihovo poslovanje u Kini od strogih mjera za sprečavanje širenja bolesti kovid-19 koje su bile na snazi do kraja prošle godine, navodi istraživanje Britanske privredne komore u Kini.

“Vrhunac pesimizma” viđen tokom pandemije jenjava, ali britanske kompanije odlažu nove investicije u Kini zbog njenog posrnulog ekonomskog oporavka i umanjivanja značaja druge svjetske ekonomije za svoje globalno poslovanje.

Strani investitori su pokazivali slabije interesovanje za Kinu veći dio ove godine zbog niza faktora, uključujući slabiji nego što se očekivalo oporavak posle pandemije, manje dostupnih podsticaja za ulaganja zbog finansijskih problema u zemlji i veće prinose na ulaganja u SAD.

“Ranijih godina je 80 odsto kompanija više ulagalo zbog tržišnog potencijala, ali čini se da sada ulazimo u fazu u kojoj se situacija jasnije sagledava”, rekao je predsjednik komore Džulijan Fišer.

Kompanije su mnogo pragmatičnije i mnogo je manje spekulacija, dodao je on.

Velike britanske kompanije AstraZeneca, British Petroleum (BP), Jaguar Land Rover i Shell neke su od članica Britanske privredne komore u Kini, podseća Rojters.

Zaključci komore, na osnovu procjene njenih članica u oktobru i novembru, pokazali su da 60 odsto kompanija smatra da je njihovo poslovanje u Kini bilo teško tokom protekle godine, a 78 odsto njih krivi ekonomske faktore.

Britanske kompanije u Kini zapravo kasne, a mnoge odlažu ključne odluke o investicijama i ulasku na tržište, navodi se u izvještaju.

Više od polovine anketiranih kompanija reklo je da im geopolitika takođe otežava poslovanje u Kini, dok 43 odsto ima problema sa regulatornim pitanjima kao što je dobijanje dozvola.

Direktne strane investicije u Kini značajno su usporile otkako je ta zemlja krajem prošle godine ukinula stroga ograničenja vezana za kovid 19.

Ovo je rezultiralo prvim kvartalnim manjkom stranih direktnih investicija u periodu jul-septembar, što ukazuje na pritisak odliva kapitala.

Dok se optimizam polako vraća britanskim kompanijama, čini se da se trend umanjivanja značaja Kine za svoje globalno poslovanje stabilizuje, saopštila je komora.

Nešto manje od polovine ispitanih kompanija Kinu je navelo kao “srednji ili niski prioritet”, dok ju je samo 40 odsto označilo kao “visoki prioritet”.

Poređenja radi, 59 odsto kompanija smatralo je Kinu “visokim prioritetom” tokom 2021-2022. godine.

Trgovina između Velike Britanije i Kine prošle godine je iznosila 111 milijardi funti (140 milijardi dolara), prema podacima britanskog statističkog ureda, čime je Kina postala četvrti najveći trgovinski partner.

(B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *