Anketa CNBC-a: Fed će početi snižavati stope sredinom 2024.

Dodajte komentar

Smanjenje kamatnih stopa, povećana šansa za meko slijetanje i niža inflacija — izgledi su za sljedeću godinu u CNBC-ovoj anketi Fed-a izgledaju do neke tačke.

Ispitanici u CNBC-ovoj anketi Fed-a vide da će Federalne rezerve sljedeće godine početi snižavati stope, iako ne tako agresivno ili brzo kako su tržišta očekivala. Jun je prvi mjesec za koji više od polovine ispitanika ima ugrađeno smanjenje, koje se penje na 69 % do jula. Sveukupno, prosječni ispitanik predviđa smanjenje od oko 85 baznih bodova sljedeće godine, otprilike jedno smanjenje od 25 baznih bodova kvartalno, ali ne toliko koliko je 120 baznih bodova ugrađeno u terminska tržišta.

“Fed treba da započne s izradom plana za smanjenje stopa koje bi moglo predstavljati strožu politiku budući da će rezovi kasniti s padom inflacije, a realne stope rasti”, piše John Ryding, glavni ekonomski savjetnik Brean Capitala.

Kathy Bostjancic, glavna američka ekonomistkinja u Nationwideu, piše: “Tržišta su preuranjeno procijenila visoke izglede za smanjenje stopa počevši od prvog tromjesečja, ali očekujemo da će dalja stabilna dezinflacija navesti Fed da počne sa smanjenjem stopa sredinom godine.”

Kao i sam Fed, 35 ispitanika u anketi, uključujući ekonomiste, stratege i analitičare, dijeli se na jastrebove i golubove po pitanju smanjenja stopa sljedeće godine.

“Još uvijek vjerujem da (Powell) ima sjećanja na 1970-e u svom umu i da će biti tvrdoglaviji u održavanju čvrste monetarne politike duže nego što tržišta to žele”, rekao je Peter Boockvar, glavni direktor za investicije u Bleakley Financial Group.

Ali Michael Englund iz Action Economics piše: “Glavna godišnja metrika inflacije u SAD-u naglo će pasti početkom 2024. zahvaljujući slabostima cijena energije i lakšim poređenjima, ostavljajući Fed-u značajan prostor za pooštravanje čak i ako je osnovna godina gotova godine stope inflacije ostaju čvrste.”

Ispitanici su povećali vjerovatnoću mekog slijetanja na 47%, što je 5 bodova više u odnosu na istraživanje iz oktoba. Vjerojatnost recesije u sljedećoj godini smanjili su za 8 bodova na 41%, što je najniže od proljeća 2022.

Ipak, prosječni ispitanik vidi kako će stopa nezaposlenosti sljedeće godine porasti na 4,5%, a bruto domaći proizvod tek nešto ispod 1%, ili oko polovine potencijala, što pokazuje da nije sve ružičasto s predviđanjima i da ekonomsko  usporavanje ostaje osnovna prognoza za grupu.

“Smanjenje zapošljavanja, rast prihoda i povjerenje ukazuju na smanjenje potrošačke i poslovne potrošnje”, kaže Joel Naroff iz Naroff Advisorsa.

Ali Diane Swonk, glavna ekonomistkinja u KPMG-u, piše u: “Američki potrošač pokazao se kao vrijedan protivnik svemu što mu je Fed dao u borbi protiv inflacije. Ključ je u ‘Rockyjevom’ završetku, s potrošačem koji još uvijek stoji i može napustiti ring i ozdraviti, nakon što Fed zazvoni posljednje zvono i počne snižavati stope.”

Predviđa se da će inflacija u prosjeku pasti na 2,7% do kraja sljedeće godine, što je pad od očekivane stope od 3,2% za indeks potrošačkih cijena na kraju godine. Otprilike trećina ispitanika predviđa da će Fed sljedeće godine postići ciljanu inflaciju od 2%, 37% kaže da će se to dogoditi 2025., a 28% kaže da će se to dogoditi nakon 2025. ili nikada.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *