Renault prodaje udio u Nissanu

Dodajte komentar

Francuski proizvođač automobila Renault, pod čijim je okriljem i Revoz, prodaće dio ulaganja u Nissan japanskom partneru Nissanu.

Riječ je o udjelu koji odgovara pet posto vlasništva japanske kompanije, a prema cijeni dionice vrijedi oko 765 miliona eura. Time bi kompanije trebale uravnotežiti svoje savezništvo.

Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, Renault će zbog prodaje udjela zabilježiti kapitalni gubitak do 1,5 milijardi eura. U finansijskim izvještajima procijenio je vrijednost dionica veću od one koju će za njih dobiti.

Zbog toga će biti lošiji i poslovni rezultati francuskog automobilskog diva koji je u prvom polugodištu ove godine zabilježio dvije milijarde eura čiste dobiti. Međutim, Renault je naglasio da prodaja neće uticati na operativnu dobit.

Renault je ranije bio vlasnik 43,4 posto Nissana. U okviru ja uravnotežujući savez Renault-Nissan, koji su dvije kompanije službeno pokrenule prošlog mjeseca, očekuje se da će svaka kompanija na kraju posjedovati 15 posto udjela druge.

Dio balansiranja je Nissanovo ulaganje u novi Renaultov odjel za električne automobile Ampere.

Dvije kompanije su u partnerstvu od 1999. godine, kada je Renault spasio Nissan od bankrota. 2016. im se pridružio i japanski proizvođač automobila Mitsubishi. Ova kompanija bila je u velikim problemima iz kojih ju je pomogao izvući konkurent Nissan preuzevši 34 posto udjela.

Ali od tada je bilo mnogo napetosti u trojnom savezu. Završilo je, na primjer, kada je francuska država 2015. povećala vlasnički udio u Renaultu i kada je bivši prvi čovjek Nissana Carlos Ghosn 2018. uhapšen zbog navodnih finansijskih malverzacija.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *