Indijsko tržište kapitala preteklo Hong Kong i postalo sedmo po veličini u svijetu

Dodajte komentar

Krajem novembra ukupna tržišna kapitalizacija Nacionalne berze dionica Indije iznosila je 3,989 triliona dolara u odnosu na 3,984 triliona dolara u Hong Kongu, prema podacima Svjetske federacije berzi.

Indijski indeks Nifty 50 dosegao je još jedan rekord u utorak. Skočio je 16% do sada ove godine i kreće se prema osmoj uzastopnoj godini rasta. Nasuprot tome, hongkonški referentni Hang Seng indeks pao je 17% do danas.

Indija je bila istaknuto tržište ove godine u azijsko-pacifičkoj regiji. Povećana likvidnost, više domaćeg učešća i poboljšanje dinamike u globalnom makrookruženju u obliku pada prinosa američkih državnih obveznica podstakli su tržišta dionica u zemlji.

Najmnogoljudnija zemlja svijeta takođe ide na izbore iduće godine, za koje analitičari predviđaju da bi mogli biti još jedna pobjeda vladajuće nacionalističke stranke Bharatiya Janata.

“Za izbore, ankete javnog mnijenja i nedavni državni izbori pokazuju da bi sadašnja vlada pod vodstvom BJP-a mogla osigurati odlučujuću pobjedu, što bi moglo izazvati rast u prva tri do četiri mjeseca godine zbog očekivanja kontinuiteta politike”, HSBC rekli su stratezi u bilješci klijenta.

HSBC je rekao da su banke, zdravstvo i energetika najbolje pozicionirani sektori za iduću godinu.

Sektori poput automobila, maloprodaje, nekretnina i telekomunikacija takođe su relativno dobro pozicionirani za 2024., dok su roba široke potrošnje, komunalije i kemikalije među onima koje je HSBC kategorizovao kao nepovoljne.

Hongkonški Hang Seng indeks spreman je zabilježiti četvrtu godinu pada i najlošije je među glavnim azijsko-pacifičkim tržištima dionica.

Prošle nedjelje Moody's je smanjio svoje izglede za Hong Kong sa stabilnih na negativne, navodeći finansijske, političke, institucionalne i ekonomske veze grada s kontinentalnom Kinom. To smanjenje je uslijedilo ubrzo nakon što je Moody's smanjio svoje izglede za kreditni rejting kineske vlade na negativne do stabilne.

Početkom novembra, vlada Hong Konga rekla je da očekuje rast ekonomije od 3,2% u 2023., smanjujući svoje izglede za rast BDP-a s 4% na 5% prognoziranih u avgustu.

Gradska vlada upozorila je da rastuće geopolitičke napetosti i strogi finansijski uslovi i dalje opterećuju investicije, izvoz robe i potrošačko raspoloženje. Povjerenje potrošača takođe je pretrpjelo pad u Hong Kongu, prenosi SEEbiz.

“Ekonomija Hong Konga spremna je za meko slijetanje 2024. jer se godišnji realni rast BDP-a umjereno kreće na oko 2% s 3,5% iz 2023.”, rekli su ekonomisti DBS-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *