Drecun: Budžet nije mogao biti bolje planiran u ovom trenutku

Dodajte komentar

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže da je budžet koji je juče utvrdila Vlada maksimalno dobar budžet koji se u ovom trenutku mogao napraviti. Ukoliko budu spriječene zloupotrebe u budžetu, on može biti jako dobar, izjavio je analitičar u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“.

„Ja vjerujem u dva čovjeka koji vode ovu državu u ekonomskom smislu. To su premijer Milojko Spajić i Branko Krvavac. Vjerujem u tu pamet. Uvjerio sam se na osnovu bezbroj analiza, da je sve onako kako su rekli. I sad vjerujem da znaju šta rade“, kazao je on.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o budžetu za 2024. godinu. Ministar finansija Novica Vuković kazao je su izvorni prihodi budžeta planirani na nivou od 2,7 milijardi eura, a izdaci od 3,48 milijardi eura.

Drecun smatra da bi dobro bilo da je agrarni budžet veći. Kada je riječ o penzionerima, zadovoljan je zbog povećanja penzija.

„Minimalna penzija od 450 eura je mudar zahvat. Garantuje socijalnu sigurnost penzionerima“, kazao je on.

Nema noviog duga i ni jedan euro neće ići u potrošnju, već u kapitalni budžet.

„Ulaže se samo u zrele projekte i to će doprinijeti ubrzanju projekata. Tu će i privreda biti potpomognuta.

Kada je riječ o Evropi sad dva, koja se ne pominje, Drecun smatra da će to ići fazno.

Ogromne mogućnosti, kako objašwava leže u Luci Bar, željeznici i auto-putu.

“Auto-put je početak eliminacije Crne Gore kao slijepog crijeva Evrope”, kazao je on.

Komentarišući Centralnu banku, on je kazao da trenutno situacija nije dobra jer su banke likvidne, a privreda nelikvidna.

“Cilj je da banke plasiraju novac onima kojima je najptrebniji uz regulacije. Mi sada imamo da nam je četvrtina bankarske aktive gotov novac, što čini novac skupim, jer se ne plasira. Imamo takvu sitaciju da se nije bavilo dovoljno stimulacijom ulaganja u privredu”, kazao je on.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *