“Snaga je u svima nama”: Država da stvori povoljniji biznis ambijent

Dodajte komentar

Za poboljšanje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori važno je da država stvori okruženje koje će kompanije prepoznati. To ne znači da daje grantove, već da napravi dobre aranžmane sa Evropskom unijom tako da fondove koji postoje u EU iskoristimo stoprocentno, kazao je direktor i suosnivač startap kompanije Uhura Solutions Đuro Stojanović gostujući u podkastu Privredne komore Crne Gore u okviru kampanje ,,Snaga je u svima nama”.

Objasnio je da se domaće startap firme obično otvaraju u inostranstvu iz razloga što strani investitori rijetko ulažu u zemlje regiona zbog nesigurnosti pravnog sistema i čestih izmjena poreskih zakona, što vidi kao biznis barijeru. Vjeruje da, stoga, država mora imati proaktivniji pristup.

„Iskorišćenje fondova je u ovom trenutku veoma malo. To znači da ne znamo da pišemo projekte, ne znamo da komuniciramo sa ljudima iz Evropske komisije, ne znamo da pratimo te projekte i zbog toga ne dobijamo novac“, kazao je Stojanović.

On je objasnio da se startapi generalno definišu kao brzo rastuća preduzeća, uglavnom u oblasti tehnologija.

“Kada govorimo o brzo rastućem mislim na to kako da kompanija koja sada vrijedi nula eura npr. za 5-7 godina vrijedi milijardu. To je taj eksponencijalni rast. Ako napravim softver- program a onda ga prodajem preko interneta, ja ne moram da imam prostorije, ljude, kancelarije, prodaju, meni je dovoljno da imam online softver i onda na hiljade ili milioni ljudi mogu da koriste taj isti softver. Dakle, mnogo je lakše skalirati tehnološku kompaniju. Ako želite da skalirate morate biti inventivni jer je to neko već uradio prije vas, tako da morate pronaći nešto što ne postoji na tržištu da biste probali da brzo rastete”, istakao je Stojanović.

Rješavanje problema na globalnom nivou bila je poslovna politika kojom se vodio stvarajući kompaniju sa sjedištem u Velikoj Britaniji i “ćerkom” firmom u Crnoj Gori, koja koristi vještačku inteligenciju za automatizaciju procesa koji se zasnivaju na obradi dokumenata.

Direktor kompanije “Uhura Solutions” bio je gost osmog od ukupno 12 podkasta Privredne komore, koji će se emitovati do kraja godine, svakog petka u 21.30h na drugom programu RTCG i You tube kanalu PKCG. Podkast istražuje ključne teme vezane za biznis okruženje kroz prizmu mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća, direktno iz perspektive vlasnika/ca tih kompanija.

Kampanjom “Snaga je u svima nama”, PKCG želi da podigne svijest o važnosti crnogorske poslovne zajednice, kroz pružanje podrške postojećim preduzetnicima i motivisanje budućih liderki i lidera da se odvaže na pokretanje sopstvenog biznisa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *