Spajić: Crnoj Gori prijeti stavljanje na sivu listu MONEYVAL-a i FATF-a

Dodajte komentar

Premijer Milojko Spajić rekao je da Crnoj Gori prijeti stavljanje na sivu listu FATF-a i MONEYVAL -a zbog nerada u prošlosti na polju.

Na „sivoj listi“ se nalaze države koje su pod pojačanim nadzorom i koje aktivno rade sa FATF-om na uklanjanju strateških nedostataka u svojim sistemima za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja proliferacije. Kada FATF stavi državu pod pojačani nadzor, odnosno na Sivu listu, to znači da se ta država obavezala da će brzo da ukloni utvrđene strateške nedostatke u okviru dogovorenog vremenskog perioda i da ona podliježe pojačanom nadzoru.

Naredna plenarna sjednica MONEYVAL-a biće održana od 11. od 15. decembra u Strazburu i tada će se odlučiti o statusu Crne Gore.

Spajić je na MANS godišnjoj konferenciji rekao da ,”zbog nerada u prošlosti, imamo tesku situaciju”

-Crna Gora je pred isključenem, i stavljanjem na sivu listu FATF-a i MONEYVAL. Zato u 10.30 imam razgovor sa komesarom VArheljijem. Ulažemo zadnje napore da izbjegnemo situaciju nepovoljnu po našu zenmlju, koja bi opteretila ekonomski razvoj i poništila pozitivne stvari koje radimo – rekao je Spajić.

On je na antikorupcijskoj konferenciji, govoreći o borbi protiv korupcije rekao da su prioriteti Vlade zasnovani na izvještajima EK i preporukama GRECO.

Rekao je da je vlada, kroz normativni okvir, izdvojila donošenje Zakona o oduzimanju imovine, kao i izmjene i dopune zakona io sprečavanju korupcije, ali i Izmjene zakona o sprečavanju pranja novca i izmjene krivičnog zakonika, za koje je rekao da se nada da će biti usvojene 11. decembra.

-Prioritet Vlade biće donošenje nove strategije za borbu protiv korupcije, koju će donijeti novi savjet za antikorupciju koji će uskoro biti formiran – rekao je Spajić.

Dodao je da je borba protiv korupcije, moralna aspiracija, ali i nužnost za ubrzanje privrednog rasta.

-Vizija ove vlade je ostvarenje demokratskog društva vladavine prava i jakih institucija – rekao je Spajić.

Rajnke: Vlada da prestane da priča i počne da radi

Ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke rekla je da svaki građanin treba da bude svjestan da se korpucoja ne može tolerisati, te da bi to trebao biti prvi korak u prekidanju ciklusa korupcije.

– Za to je potrebna hrabrost i upornost, kao građani trrba da zastupamo promjene. Kroz zajednički rad ćemo prekinuti lanac korupcije – rekla je.

Rajnke je rekla da je Specijalni državni tužilac šampion borbe protiv korupcije, i da Crnoj Gori treba više takvih heroja.

-Borba protiv korupcije nije laka, ali istorija pokazuje da postoje izazovi koji pozivaju na akcije. Ja pozivam na akciju i podstičem ne samo MANS nego sve članove društva a posebno vladu, da prestane da pričaju i počnu da rade nešto vezano za korupciju u Crnoj Gori – rekla je Rajnke.

Don Meken, ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori rekla je da je “svaka vlast kvari, ali da potpuna vlast predstavlja potpunu korupciju”

-U UK smatramo da korupcija kvari mnogo toga, ne samo u Crnoj Gori nego svudgje. To podrazumijeva zloupotrrbu vlasti i kvari izglede za razvoj svakoj zemlji u kojoj korupcija ugrožava bezbjednost, dovodi do pojave organizovanog kriminala. Nijedna država nije lišena korupcije to je sastavni dio života, postoji svuda i zato se moramo boriti na svim nivoima – rekla je ona.

(Pobjeda)

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *