Kako vratiti jeftine letove: Još nema subvencija kojima bi Vlada privukla niskobudžetne avio-prevoznike

Dodajte komentar

Subvencije kojima bi Vlada privukla niskobudžetne avio-prevoznike (lou kost kompanije) koji su prethodno otkazali neke od linija ka Crnoj Gori, zasada se ne mogu očekivati od izvršne vlasti, ali će država pokušati da pronađe model kako bi ove ukinute avio-rute vratila. Ovo će zahtijevati i da se uključe sve institucije koje su zadužene za pripremu ljetnje i zimske turističke sezone.

To su “Vijestima” zvanično kazali iz ministarstava saobraćaja i pomorstva, uz poruku da treba voditi računa da se ne stvara nelojalna konkurencija nacionalnom avio-prevozniku “Air Montenegru”.

Iz Aerodroma Crne Gore (ACG) naglasili su da ne planiraju izmjene podsticajnih šema za niskobudžetne avio-kompanije.

“Važeća podsticajna šema omogućava dodatne povoljnosti svim avio-prevoznicima koji zadovolje kriterijume saobraćaja, uz posebnu kategoriju za cjelogodišnjost”, kazali su iz ACG “Vijestima”.

Naknade najniže u regionu

Niskobudžetne avio-kompanije kompanije “Wizzair” i “Ryanair”, proljetos su najavile obustavu cjelogodišnjih linija, na kojima su letjele iz Podgorice. Tako su tokom predstojeće zime obustavljene njihove linije za Barselonu, Brisel, Mančester i Zagreb a neće se saobraćati ni na linija “Wizz aira” ka Beču i Rimu. Zimska sezona letjenja počela je krajem oktobra a trajaće do kraja marta.

Iz ovih dvaju avio-kompanija nijesu odgovorili na pitanja redakcije da li su ugasili trajno ove rute ili će ih vratiti i šta je potrebno da bi ih vratili. Iz “Ryanaira” su proljetos kazali da su se na gašenje linija odlučili zbog poskupljenja usluga na podgoričkom aerodromu.

ACG su prošle godine svojim partnerima avio-kompanijama obračunali popuste na cijenu usluga u iznosu od 7,4 miliona eura od čega je više od 2,5 miliona izdvojeno za loukostere. Iz državne kompanije kazali su da je raniji cjenovnik bio na snazi od 2014. i da je nakon poskupljenja bezbjednosne naknade, cijena i dalje najniža u regionu i da su uspjeli da očuvaju cjenovnu konkurentnost. Bezbjednosne naknade su po odlazećem putniku uvećane za euro i po, odnosno sa 1,75 na 3,25 eura.

Od loukost letova koji će ove zime ići iz i ka Glavnom gradu, “Ryanair” će građane povezivati sa Berlinom, Gdanjskom, Krakovom i Londonom dok će mađarski “Wizz air” prevoziti na liniji sa Budimpeštom, Dortmundom, Kelnom, Memingenom i Milanom. Od Podgorice do Istanbula, zimus će letjeti i niskobudžetni “Pegasus Airlines”.

Prema podacima ACG-a, ka tivatskom aerodromu loukosteri ove zime neće saobraćati. Po dvije nove ljetnje linije u narednoj 2024. ka Tivtu, najavile su norveška loukost kompanija “Norwegian Air Shuttle” i britanska “Jet2”. Norveška firma će osim linija iz Osla i Helsinkija uvesti dodatne iz Kopenhagena i Rige, dok je britanska osim postojećeg Mančestera, najavila i let ka Birmingemu i Londonu.

Nema strategije za vazdušni prevoz

Da će pokušati da pronađu sistem kako bi loukosteri ubuduće vratili svoje linije u Crnu Goru, kazali su iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora kojim rukovodi Filip Radulović su istakli da država nema Strategiju za vazdušni saobraćaj pa se razvoj tog prevoza vrši kroz Strategiju za sve vidove saobraćaja do 2035. godine, te da će koristiti mehanizme postojećeg plana kako bi razvili taj sektor.

“S obzirom na odlazak loukost kompanija sa crnogorskog tržišta, nažalost, ne postoji mehanizam za njihov povratak u 2023. godini”, istakli su iz ovog resora.

Iz Ministarstva turizma kojim rukovodi Vladimir Martinović su naglasili da insistiraju na strateškim partnerstvima koja se ne ogledaju samo u novčanoj podršci i da se sve odluke donose i razmatraju na međuinstitucionalnom nivou. Dodali su da su loukosteri dobrodošli, ali da se ne smije izgubiti značaj nacionalnog prevoznika “To Montenegra”, jer ta firma kako su kazali doprinosi osnaživanju crnogorskog brenda na stranim tržištima.

“Ne bi bilo optimalno stvoriti nelojalnu konkurenciju državnim resursima o čemu se nerijetko spekuliše u javnosti. Važno je da se u sve naredne odluke uključe sve institucije u čijem je mandatu priprema i zimske i ljetnje sezone”, piše u odgovoru ovog resora.

Kada su u pitanju subvencije za niskobudžetne avio-kompanije, istakli su da ne mogu dati konkretan odgovor jer se ta odluka donosi na međuinstitucionalnom nivou. Tvrde da naredne korake moraju pratiti ozbiljne analize komparativnih prednosti tog pristupa i uvid u planove državne avio-kompanije, kako ne bi došlo do preklapanja na linijama kojima ta firma saobraća. Za takav pristup potrebno je kako su kazali, ustanoviti i gdje se nalazi najveći putnički potencijal.

Dodaju da su modeli za animiranje loukostera i avio-prevoznika različiti, te da se svaki mora definisati na nacionalnom nivou. Osim toga, istakli su da su podršku ove godine dali niskobudžetnim kompanijama iz Emirata i Saudijske Arabije, radi povećanja turističkih prihoda, što je učinjeno kroz viznu liberalizaciju za oročeni period. To su kako kažu, uradili i za one koji nisu loukosteri iz Kazahstana, Uzbekistana i Egipta.

“Uz insistiranje na strogim procedurama selekcije putnika koji ulaze u zemlju, kako ne bi došli u koliziju sa EU”, naglasili su oni.

Ukidanje nekih linija nije poremetilo poslovanje Aerodroma

Iz državnih ACG nisu pojasnili šta su konkretno preduzeli kako bi zadržali loukostere i njihove linije, već su naglasili da su fokusirani na širenje avio-dostupnosti, da komuniciraju sa firmama i da su opslužili 33 odsto više putnika u odnosu na lani.

Na pitanje kako na njihovo poslovanje utiče ukidanje nekih linija loukost kompanija, kazali su da im je promet veći a rezultati bolji nego prošle godine i da su od početka 2023. do novembra, opslužili 2,3 miliona putnika.

Prema ranijem pisanju “Vijesti”, od popusta koje su lani obračunali ACG irskom “Ryanairu” je pripalo više od 1,18 miliona, odnosno dvijema njegovim podfirmama “Ryanair Limited” (762.152 eura) i “Ryanair UK Limited” (421.858 eura), čime je to preduzeće drugo na listi avio-kompanija koje su u 2022. ostvarile najveće benefite u cijenama usluga ACG.

Mađarski “Wizz Air” se našao na trećem mjestu po popustima koji su iznosili više od 1,08 miliona eura, od čega je matičnoj firmi otišlo 903.854 eura a kćerci – firmi “Wizz Air UK Limited” (176.241). Britanski loukoster “EasyJet” je lani ostvario popust na usluge od 386,13 hiljade eura.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *