Alaska Air kupuje avio-kompaniju Hawaiian za 1,9 milijardi dolara

Dodajte komentar

Alaska Air Group Inc saopštila je da će kupiti Hawaiian Holdings Inc za 1,9 milijardi dolara, uključujući dug, preuzimajući problematičnu avio-kompaniju sa unosnim rutama.

Avio-kompanija Alaska Air platiće 18 dolara po akciji, skoro četiri puta više od posljednje cijene akcija kompanije Hawaiian na berzi. Ogromna premija odražava koliko su akcije Hawaiiana bile oštećene. Požari na jednom od havajskih ostrva, visoki troškovi goriva i problemi sa povlačenjem mlaznih motora, doprinijeli su velikim gubicima i padu cijene akcija za 65 odsto u posljednjih godinu dana, prenosi Investing.

Dogovor o preuzimanju privući će antimonopolsku kontrolu, jer su američki organi sumnjičavi prema spajanju malih avio-kompanija uprkos tome što 80 odsto američkog sektora avijacije kontrolišu četiri kompanije, United Airlines, American Airlines, Delta Air Lines i Southwest Airlines.

Povezivanje dvije avio-kompanije omogućio bi da Alaska Air, koja je procenjena na 5,1 milijardu dolara, ostvari kontrolu nad više od 50 odsto tržišta za letove ka Havajima, jednoj od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu.

Avio-kompanija Hawaiian zabilležila je neto gubitak od 159,3 miliona dolara u prvih devet mleseci tekuće godine, dok je prošle godine u istom periodu imala gubitak od 189,9 miliona dolara. Šumski požari na ostrvu Maui doprineli su smanjenju vazdušnog saobraćaja, porast troškova goriva za četiri odsto povećao je gubitke, a zbog problema sa motorima Pratt & Whitney, Hawaiian je prizemljio neke od svojih aviona Airbus A321neo.

(Biznis.rs)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *