Powell: Prerano je govoriti o smanjenju kamatnih stopa

Dodajte komentar

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell u petak je odbacio tržišna očekivanja za agresivno smanjenje kamatnih stopa, kazavši da je prerano za proglašavanje pobjede nad inflacijom.

Uprkos nedavnom nizu pozitivnih pokazatelja u vezi s cijenama, čelnik centralne banke rekao je da Savezni odbor za otvoreno tržište planira “da drži restriktivnu politiku” sve dok se kreatori politike ne uvjere da se inflacija čvrsto vraća na 2%.

“Bilo bi preuranjeno zaključiti s pouzdanjem da smo postigli dovoljno restriktivan stav ili nagađati o tome kada bi politika mogla popustiti”, rekao je Powell u pripremljenom obraćanju publici na koledžu Spelman u Atlanti. “Spremni smo dodatno pooštriti politiku ako to postane prikladno.”

Međutim, takođe je primijetio da je politika “dobro u restriktivnom području” i primijetio da je ravnoteža rizika između previše ili premalo djelovanja na inflaciju sada blizu uravnoteženosti.

Tržišta su porasla nakon Powellovih primjedbi, s pozitivnim prosjecima na Wall Streetu i znatno nižim prinosima na riznice.

“Tržišta vide današnje komentare kao privlačenje prema golubljem taboru”, rekao je Jeffrey Roach, glavni ekonomist u LPL Financialu.

Očekivanja da je Fed završio s podizanjem stopa i da će 2024. krenuti na popuštanje stope pomogla su u podupiranju snažnog uspona na Wall Streetu zbog kojeg je Dow Jones Industrial Average porastao više od 8% tijekom prošlog mjeseca na novi rekord u 2023.

Powellove primjedbe dale su malo vjerodostojnosti ideji da je Fed barem završio s povećanjem budući da je niz povećanja stopa od marta 2022. presjekao ekonomsku aktivnost.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *