Google će plaćati 100 miliona dolara godišnje kanadskim medijskim kućama

Dodajte komentar

Ottawa je pristala na godišnju gornju granicu od 100 miliona dolara na plaćanja koja će Google morati izvršiti medijskim kompanijama kada vladin kontroverzni zakon o online vijestima stupi na snagu krajem godine.

Objava od srijede natjerala je liberale da se povinuju zahtjevima tehnološkog diva nakon što je Google još u februaru zaprijetio da će ukloniti vijesti sa svoje platforme.

Zakon o online vijestima prisiljava tehnološke divove na sklapanje ugovora o kompenzaciji s izdavačima vijesti za sadržaj koji se pojavljuje na Googleovim stranicama i doprinosi prihodima kompanije.

Formula u vladinom nacrtu propisa za sprovođenje zakona predviđala je da Google doprinese do 172 miliona dolara novinskim organizacijama. Google se usprotivio, rekavši da očekuje cifru bližu 100 miliona dolara, na temelju, kako je rekao, prethodne procjene službenika Kanadske kulture.

Čini se da je kompanija dobila ono što je htjela nakon dužeg razdoblja pregovora.

Ipak, kanadska ministarska kulture Pascale St-Onge nazvala je to “istorijskim razvojem događaja”, insistirajući u srijedu da je sporazum u bio pobjeda za vladu i za lokalne izdavače vijesti koje želi podržati.

“Pronašli smo način da odgovorimo na Googleova pitanja o procesu i činu. Google je želio izvjesnost o iznosu naknade koju bi morao platiti kanadskim novinskim kućama”, rekla je na Parliament Hillu.

“Kanada zadržava pravo ponovnog otvaranja naših propisa ako se negdje drugdje u svijetu postignu bolji sporazumi”, dodala je.

(Seebiz.eu)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *