Dobit hrvatskih banaka za devet mjeseci skočila 64,2 odsto

Dodajte komentar

Banke u Hrvatskoj su u prvih devet mjeseci ove godine poslovale s dobiti od 1,1 milijardu eura, što je za 426,3 miliona eura ili 64,2 posto više nego u isto vrijeme lani, pokazuju podatci koje je objavila Hrvatska narodna banka (HNB).

“Poslovanje kreditnih institucija u prva tri tromjesečja 2023. rezultiralo je s dobiti u iznosu od 1,1 milijardu eura. Pokazatelji profitabilnosti povećali su se u odnosu na njihovu vrijednost s kraja 2022. Prinos na imovinu (ROA) povećao se s 1,0 posto na 1,9 posto, a prinos na kapital (ROE) povećao se s 8,2 posto na 16,9 posto”, navodi centralna banka u komentaru kretanja u bankovnom sistemu za prva tri tromjesečja.

Centralna banka je komentar i prateće tablice o poslovanju kreditnih institucija izradila temeljem podataka koje je dobila od samih banaka, a podatci iz tablica pokazuju da je svih 20 banaka koliko ih je poslovalo u Hrvatskoj prvih devet mjeseci završilo s dobiti. U isto vrijeme lani, pak, u Hrvatskoj je poslovala 21 banka (tada je u statistiku bila uključena i Nova hrvatska banka, koja je 3. jula 2023. pripojena HPB-u), pri čemu su dvije bilježile gubitke.

Po podacima HNB-a, najveću dobit u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je Zagrebačka banka, 345,6 miliona eura, što je u poređenju s podatcima za isto lanjsko razdoblje povećanje za 67,5 posto, ili za 139,3 miliona eura, prenosi SEEbiz.

Slijedi Privredna banka Zagreb (PBZ) s dobiti od 247,7 miliona eura, što je za 109,1 miliona eura ili 78,8 posto više nego u prvih devet mjeseci lani.

Još su dvije banke prvih devet mjeseci ove godine imale dobit veću od sto miliona eura – Erste&Steiermärkische Bank, 180,8 miliona eura te OTP banka, čija je dobit iznosila gotovo 113 miliona eura. Te su dvije banke na godišnjem nivou povećale svoju dobit za oko 28 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *