Preminuo Charlie Munger, desna ruka Warrena Buffetta

Dodajte komentar
Buffet i Munger

Milijarder Čarli Manger, investicioni mudrac koji se obogatio i prije nego što je postao desna ruka Vorena Bafeta u Berkshire Hathawayu, preminuo je u 99. godini.

Manger je preminuo u utorak, navodi se u saopštenju Berkshire Hathawaya. Konglomerat je rekao da su ga članovi Mangerove porodice obavijestili da je jutros mirno umro u kalifornijskoj bolnici. Navršio bi 100 godina na Novu godinu.

“Berkshire Hathaway ne bi mogao biti izgrađen do sadašnjeg statusa bez Čarlijeve inspiracije, mudrosti i učešća”, rekao je Bafet u izjavi.

Osim što je bio potpredsjednik Berkshirea, Manger je bio advokat za nekretnine, predsjednik i izdavač Daily Journal Corp, član odbora Costco, filantrop i arhitekta.

Početkom 2023. godine njegovo bogatstvo procijenjeno na 2,3 milijarde dolara — zapanjujući iznos za mnoge ljude, ali znatno manji od Bafetovog nesagledivog bogatstva, koje se procjenjuje na više od 100 milijardi dolara.

Tokom godišnje skupštine dioničara Berkshirea 2021, tada 97-godišnji Manger očito je nenamjerno otkrio dobro čuvanu tajnu: da će potpredsjednik Greg Abel “zadržati kulturu” nakon Bafetove ere.

Manger, koji je nosio debele naočare, izgubio je lijevo oko nakon komplikacija nakon operacije katarakte 1980.

Manger je bio predsjednik i izvršni direktor Wesco Financiala od 1984. do 2011, kada je Berkshire kupio preostale dionice osiguravajućeg i investicionog društva sa sjedištem u Pasadeni u Kaliforniji koje nije posjedovao.

Bafet je Mangeru pripisao zasluge za proširenje svoje investicione strategije s favorizovanja problematičnih kompanija po niskim cijenama u nadi da će ostvariti profit do fokusiranja na kvalitetnije, ali precijenjene firme.

Prvi primjer promjene ilustrovan je 1972. Mangerovom sposobnošću da uvjeri Bafeta da potpiše Berkshireovo preuzimanje See’s Candies za 25 miliona dolara iako je kalifornijski proizvođač slatkiša imao godišnju zaradu prije oporezivanja od samo oko 4 miliona dolara. Od tada je ostvario više od 2 milijarde dolara prodaje za Berkshire.

“Odbio me od ideje kupnje tako-tako-takvih kompanija po vrlo niskim cijenama, znajući da u tome postoji neka mala zarada, i tražeći neke stvarno predivne firme koje bismo mogli kupiti po poštenim cijenama”, rekao je Bafet za CNBC u maju 2016, podsjeća CNBC.

Manger je često bio iskren u komentarima na Bafetove vesele izjave.

“Nemam šta dodati”, rekao bi nakon jednog od Bafetovih rječivih odgovora na pitanja na godišnjim sastancima Berkshirea u Omahi, Nebraska.

Ali kao i njegov prijatelj i kolega, Manger je bio izvor mudrosti u investiranju i u životu. I poput jednog od njegovih heroja, Bendžamina Frenklina, Mangerovom uvidu nije nedostajalo humora.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *