URA predala Skupštini izmjene Zakona o PIO: I muškarci i žene u penziju sa 64 godine

Dodajte komentar

Poslanici Građanskog pokreta URA predali su u skupštinsku proceduru izmjene Zakona o PIO koje predviđaju da i žene i muškarce stiču mogućnost da sa 64 godine idu u penziju.

– Izmjenom člana 17 mi smo ponovo uveli stav 1 koji predviđa da osiguranici stiču uslov za odlazak u penziju sa 64 godina života i 15 godina radnog staža – rekao je kazao je šef Poslaničkog kluba GP URA Miloš Konatar na konferenciji za medije.

On je napomenuo da su u prethodnom periodu održali seriju razgovore sa reprezentativnim udruženjima koja su članovi Socijalnog savjeta, Unijom poslodavaca, oba reprezentativna sindikata, udruženjima penzionera…

– Ove izmjene zakona predstavljaju prihvatanje prvobitne inicijative oba sindikata za izjednačanje uslova za odlazak u penziju i za muškarce i žene. Ovim rješenjem imamo povoljnije uslove za odlazak u penziju nego dosad. Ovim rješenjem se ukida diskriminacija na koju je ukazao Ustavni sud. Na ovaj način smo izašli u susret onome što su bili zahtjevi reprezentativnih sindikata kada su u pitanju povoljniji uslovi za odlazak u penziju osiguranika u Crnoj Gori – naglasio je je Konatar.

On očekuju očekuje da se Vlada što prije izjasni o tom pitanju i da se izmjene zakona u najkraćem roku nađe na dnevnom redu Skupštine.

– Ne vidim nijedan razlog da bilo koji poslanik ne podrži prijedlog koji smo danas podnijeli – smatra Konatar.

On je najavio da će GP URA nastaviti da predlaže zakonske izmjene koje se tiču povoljnijih uslova za odlazak u penziju, a odnose se na one koji su proveli radni vijek u metaloprerađivačkoj, tekstilnoj i drvoprerađivačkoj industriji.

– Omogućićemo da se ispravi nepravda prema njima – zaključio je Konatar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *