EPCG neće za sada povećavati cijenu kilovata

Dodajte komentar

Nema naznaka da će Elektroprivreda (EPCG), kao snabdjevač, uskoro povećati cijenu električne energije, saopšteno je Pobjedi iz državne elektroenergetske kompanije.

Prema trenutnom proračunu Regulatorne agencije za energetiku i komunalne djelatnosti (REGAGEN), račun za električnu energiju mogao bi od 1. januara naredne godine da bude uvećan 5,63 odsto, za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem, pod uslovom da EPCG kao snabdjevač ne poveća cijenu električne energije.

To pokazuju informacije i procjene REGAGEN-a u dosadašnjem procesu utvrđivanja cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije.

Agencija će konačnu odluku o regulatorno dozvoljenom prihodu Crnogorskog elektrodistributivniog sistema (CEDIS) za narednu i 2025. godinu donijeti naredne sedmice.

Agencija je za sada CEDIS-u odobrila 94,59 miliona eura regulatorno dozvoljenog prihoda za narednu godinu, što je 15 odsto više nego što je bio prosječni godišnji dozvoljeni prihod te kompanije u prethodne tri godine, kada je iznosio 82,15 miliona eura.

Polovina vrijednosti računa za struju odnosi se na cijenu kilovata koju određuje EPCG, dok stavke na računu koje utvrđuje Agencija – naknade i cijene za rad Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), CEDIS-a i Crnogorskog operatora tržišta elektične energije (COTEE), čine drugu polovinu računa.

“Trenutno nema naznaka da će uskoro doći do povećanja cijene aktivne energije, ali čekamo usvajanje poslovnog plana za narednu godinu”, saopšteno je iz EPCG.

Taj plan će, kako su objasnili, pružiti detaljne informacije o prihodima/rashodima EPCG u narednom periodu i biti dobar osnov za donošenje odluke o cijenama električne energije u narednom periodu.

“EPCG ne najavljuje povećanje cijene aktivne energije, nego napominjemo da, kao i svake godine, prilikom usvajanja poslovnog plana i analiza kvartalnih rezultata i pitanje cijene električne energije mora da se analizira, u smislu procjene da li je povećanje neophodno ili ne”, dodali su iz EPCG.

Oni su naveli da odluku o cijenama aktivne energije mogu da donesu u bilo kom trenutku u toku godine.

Odluka, kako ističu, nije vezana za ni jedan konkretan datum, a “jedina obaveza je da 15 dana prije promjene cijene, o tome obavijesti javnost”.

“Naime, od 1. januara ove godine, EPCG ima pravo da donosi odluke o promjenama cijene električne energije u skladu sa kretanjima na tržištu i rezultatima svog poslovanja, ali prilikom donošenja odluka EPCG uvijek uzima u obzir i druge mnogobrojne faktore, kako bi u finalnom procijenili da li je odluka dobra za nas i naše kupce. Najsvježiji primjer je kod naših susjeda, u Srbiji, koji su tokom prošle godine u nekoliko navrata mijenjali cijenu električne energije”, rekli su iz EPCG.

Iz REGAGEN-a su naveli da će konačna odluka o utvrđivanju cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije biti donijeta u ponedjeljak, uzimajući u obzir eventualno dostavljene nove argumente, informacije i dokumentaciju.

Zbog toga, kako su naveli, informacije o visini regulatorno dozvoljenog prihoda CEDIS-a kao i njegovog uticaja na cijene za korisnike distributivnog sistema koje u ovom trenutku dijele sa javnošću, nijesu konačne.

REGAGEN je 2019. godine utvrdila regulatorno dozvoljeni prihod CEDIS-a od 82,15 miliona eura prosječno na godišnjem nivou za 2020, 2021. i prošlu godinu. Lani je CEDIS povukao svoj zahtjev za određivanje regulatorno dozvoljenog prihoda.

Regulator je prije godinu utvrdio regulatorno dozvoljene prihode, naknade i cijene za rad COTEE-a i CGES-a za ovu, narednu i 2025. godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *