Za Nacrta zakona o budžetu za 2024. godinu biće potrebno dodatno vrijeme

Dodajte komentar

inistarstvo finansija je informisalo Vladu i Skupštinu da će priprema Nacrta zakona o budžetu za narednu godinu zahtijevati dodatno vrijeme, budući da je Vlada 31. oktobra donijela Uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave, koja podrazumijeva reorganizaciju Vlade kojom se utvrđuje uspostavljanje 19 ministarstava i 25 organa, saopšteno je Pobjedi iz tog Vladinog resora, na čijem je čelu Novica Vuković.

– Ministarstvo finansija preduzeće sve aktivnosti kako bi Nacrt zakona o budžetu Crne Gore za narednu godinu bio pripremljen i stavljen u proceduru, odnosno na razmatranje i usvajanje u što kraćem roku – rekli su iz iz Ministarstva finansija, odgovarajući na pitanje kad će biti završen prijedlog budžeta za narednu godinu i kada će biti proslijeđen parlamentu.

Uobičajeno je da Vlada prijedlog budžeta za narednu godinu preda Skupštini do sredine novembra.

Premijer Milojko Spajić prošle sedmice nakon sjednice Vlade nije dao precizan odgovor na pitanje Pobjede kada će Skupštini predati prijedlog budžeta za narednu godinu, ali je tvrdio da će biti usvojen do kraja godine te da neće biti potrebe za privremenim finansiranjem, kao što je to bio slučaj 2021. godine.

Iz Ministarstva finansija su podsjetili da je Vlada po hitnom postupku 9. novembra u cilju nesmetanog funkcionisanja do kraja godine utvrdila prijedlog tehničkog rebalansa ovogodišnjeg bužeta.

– Tim prijedlogom definisane su izmjene koje se odnose na tehničko usaglašavanje sa novom uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave, ali i planiranje sredstava u cilju realizacije paketa podrške EU za prevazilaženje energetske krize i obezbjeđivanje nedostajućih sredstava za finansiranje pojedinih budžetskih obaveza do kraja tekuće godine, kao i zbog povećanja primitaka – kazali su iz Ministarstva.

Premijer Spajić je ranije saopštio da je rebalans bio apsolutno potreban zbog više razloga. – Prvenstveno zbog toga što nijesmo imali dovoljno alociranih sredstava u budžetu za isplatu socijale, penzija i zarada za ovu godinu i naravno morali smo taj dio da povećamo – rekao je ranije Spajić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Predloženim rebalansom predviđeno je 130 miliona eura dodatnih troškova. Izvorni prihodi budžeta za ovu godinu planirani su na 2,42 milijarde eura ili 37,6 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je u odnosu na prihode planirane Zakonom o budžetu za ovu više 275,3 miliona, ili 12,8 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *